Vendosni fjalën kyçe....

Vendi i BE-së përfshihet nga vala e falimentimeve – Bloomberg


Numri i falimentimeve në Suedi u rrit në nivelin më të lartë në të paktën një dekadë në janar, mes presionit në rritje ndaj kompanive të ndërtimit nga një krizë e vazhdueshme e tregut të banesave, raportoi Bloomberg të mërkurën.

Sipas medias, duke cituar agjencinë e referencës së kredisë UC, numri i dosjeve të falimentimit u rrit në 622, duke shënuar një rritje prej 47% nga një vit më parë.

Suedia ka qenë duke luftuar me rënien më të keqe të çmimit të banesave në tre dekada. Gjendja ka kontribuar në një rritje të mospagimit në sektorin e ndërtimit, me 130 ndërtues që u paraqitën për falimentim muajin e kaluar. Çmimet e shtëpive raportohet se kanë rënë me 16% nga një kulm në tremujorin e parë të vitit të kaluar, me ekonomistët që parashikojnë që rrëshqitja të vazhdojë.

“Gjatë vjeshtës, ne pamë falimentime në bizneset që përballen me konsumatorët si shitja me pakicë, hotelet dhe restorantet.” – tha ekonomistja e UC Johanna Blome.

“Tani shohim se rritja më e madhe po ndodh në sektorët që janë të lidhur ngushtë me industrinë dhe investimet afatgjata.”

Një rënie e rëndë në sektorin e pasurive të paluajtshme të Suedisë ka dëmtuar ekonominë më të madhe të rajonit nordik. Sipas vlerësimeve të Bordit Kombëtar të Strehimit të Suedisë, ndërtimi i shtëpive të reja do bjerë në mënyrë dramatike me 44% këtë vit në 33,000. Ndërkohë, një rënie në ndërtim mund të rëndojë më tej aktivitetin ekonomik, paralajmëroi raporti.

Qeveria suedeze njoftoi në fund të vitit 2022 se vendi po hynte në një recesion që do të zgjaste deri në vitin 2025. PBB-ja e vendit pritet të bjerë me 0.7%, ndërsa papunësia parashikohet të rritet në 7.8% në 2023 dhe 8.2% në 2024.