Vendosni fjalën kyçe....

Programi sekret gjurmon transfertat amerikane të parave – WSJ


Mbi 600 oficerë të zbatimit të ligjit në SHBA kanë qasje në një bazë të dhënash pak të njohur që gjurmon çdo transferim parash mbi 500 dollarë për gati një dekadë, raportoi Wall Street Journal të mërkurën duke cituar një hetim nga senatori Ron Wyden.

Demokrati i Oregonit është i alarmuar se Homeland Security përdori mjetin për të marrë gjashtë milionë regjistrime ndërsa kërkonte emigrantë të paligjshëm.

Qendra e Analizës së Regjistrimeve të Transaksioneve (TRAC) është një organizatë jofitimprurëse e krijuar në vitin 2014 nga Western Union, si pjesë e një marrëveshjeje me shtetin e Arizonës.

Fillimisht e menduar si një mënyrë për të goditur pastrimin e parave nga kartelet meksikane të drogës, mjeti është bërë që atëherë një mënyrë për policinë federale, shtetërore dhe lokale për të gjurmuar transferimet e parave pa një urdhër gjykate, raportoi Journal.

Në një letër që kërkonte një hetim federal në bazën e të dhënave, Wyden e përshkroi atë si ‘një shuplakë e të dhënave personale financiare të amerikanëve’, ku qeveria mund t’i qaset ‘duke anashkaluar mbrojtjen normale për privatësinë e amerikanëve’.

Raportohet se TRAC përmban më shumë se 150 milionë regjistrime të transfertave të parave nga SHBA në mbi 20 vende të huaja, por edhe midis amerikanëve brenda vendit.