Vendosni fjalën kyçe....

Talebanët po ‘ndryshojnë’ fytyrën e kryeqytetit afgan Kabul – Washington Post


Autoritetet talebane kanë nisur një projekt ambicioz për të ndryshuar fytyrën e kryeqytetit afgan, një metropol i mbushur me njerëz prej 5 milionë banorësh që ende shfaq plagët, monumentet dhe modat e periudhave të konfliktit civil, pushtimit të huaj dhe pasurisë së parave të reja.

Qeveria komunale e Kabulit, e cila ofron shërbime komunale për shtëpitë dhe bizneset dhe më pas mbledh tarifa për të mbështetur buxhetin e saj, po synon të përmirësojë qoshet e zgjedhura dhe korridoret e lënë pas dore të qytetit.

Ajo ka 180 projekte në zhvillim e sipër, duke përfshirë mbjelljen e pemëve në shirita të mesëm, ngritjen e monumenteve të trafikut dhe ndërtimin e rrugëve kryesore nga e para. Kostoja totale e parashikuar është rreth 90 milionë dollarë.

Në enklavën e pasur në qendër të qytetit të Sherpur, muret e shpërthimit janë hequr nga pallate të bukura, të pushtuara dikur nga komandantët e luftës dhe zyrtarët e qeverisë. Buldozerët kanë klasifikuar dhe shtruar rrugët që ishin prej kohësh të mbyllura për publikun, duke shkurtuar udhëtimet dhe duke i lejuar banorët të shikojnë strofullat e braktisura të të fuqishmëve.

“Këtu jetonin njerëz të fuqishëm. Nuk më lejuan kurrë këtu,” tha një djalë 10-vjeçar i cili po luante kriket në një bllok të sapograduar. Një roje talebane që kalonte, hyri brenda. “Këto prona u rrëmbyen të gjitha ilegalisht. Askush nuk i ka paguar taksat,” tha Fawad Alokozai, 49 vjeç.

Në Dasht-i-Barchi, një lagje e rrënuar në të gjithë qytetin e dominuar nga shiitët etnikë të pakicës, ekipet komunale po shkatërrojnë shtëpitë e vjetra në rrënoja ndërsa përgatiten të ndërtojnë një rrugë lidhëse me një autostradë kryesore. Rruga u parashikua fillimisht 43 vjet më parë nga presidenti i parë afgan, Mohammed Daoud Khan, i cili përmbysi monarkinë dhe hartoi një master plan për kryeqytetin shekullor që nuk u përmbush kurrë.

“Ne kemi pritur një kohë të gjatë për këtë,” tha një banor me mjekër gri, 68-vjeçar i quajtur Shahruddin, duke parë punëtorët e mbuluar me pluhur me vare të shkatërrojnë një varg shtëpish të vjetra me tulla balte në shtegun e bulevardit të ardhshëm. Ai tha se disa banorë janë të shqetësuar se do të kompensohen për pronat e tyre. “Talibanët janë më të ndershëm se qeveritë e kaluara, kështu që ne duhet të besojmë se ata do të paguajnë,” tha ai.

Naimatullah Barakzai, zëdhënësi i nismës për rindërtimin e Kabulit, tha se të gjitha projektet ndërkombëtare të zhvillimit u ndaluan pasi talebanët morën pushtetin vitin e kaluar. “Ne nuk duam të presim që ata të fillojnë përsëri ose të varen nga ndihma e huaj,” tha ai. Edhe pse vendi prej 40 milionë banorësh përballet me vështirësi ekonomike, ai theksoi: “Ne duam t’i zgjidhim problemet tona dhe duam ta bëjmë qytetin të bukur. Ne nuk duam që njerëzit të mendojnë se Kabuli është shkatërruar tani dhe se nuk na intereson kultura.”

Barakzai, 40 vjeç, një zyrtar komunal për një kohë të gjatë, tha se zyra e tij po përdor autoritetin e qeverisë së re për të kryer gjërat, duke përfshirë sekuestrimin e pronave private. “Askush nuk lejohet të përdorë ndikimin e tij për të na refuzuar,” tha ai. “Ne do t’i paguajmë ata, por do të përdorim mjetet tona dhe do të zbatojmë planet tona.”

Ndryshe nga mbretërit afganë dhe modernizuesit e mbështetur nga sovjetikët e epokave të mëparshme, milicia fetare talebane nuk la një vulë fizike në Kabul kur mori pushtetin për herë të parë në 1996 pas një lufte civile që la pjesën më të madhe të kryeqytetit në gërmadha. Ai mbretërim pesë-vjeçar ishte famëkeq për shkatërrimin e antikiteteve dhe monumenteve jo-islamike, rurale, veçanërisht statujave të larta të Budës të shekullit të 6-të të gdhendura në shkëmbinj në provincën veriore të Bamianit.

Gjatë 20 viteve të fundit të qeverive të zgjedhura civile, Kabuli pësoi një bum ndërtimi, i cili u nxit nga ndihma perëndimore dhe projektet e zhvillimit. Apartamentet e larta krijuan një horizont të ri dhe u hapën supermarketet dhe qendrat e hijshme të modës. Në disa zona, rrugët u asfaltuan dhe u hapën kanale kanalizimesh.

Por vitet e luftës së pamëshirshme i mbajtën larg investimet e huaja dhe kritikët thanë se fondet e ndihmës shpesh shkonin në xhepat e kontraktorëve. Refugjatët që ktheheshin nga vite në Iran dhe Pakistan rritën komunitetet e varfra, ku shumë prej tyre tashmë të mbushura me njerëz dhe aspak të banueshme./ The Washington Post.