Vendosni fjalën kyçe....

Kufiri i çmimit të gazit mund të përkeqësojë krizën energjetike të BE-së – Bloomberg


Një kufi i çmimit të gazit për të cilin BE ra dakord këtë javë mund të shkaktojë një krizë më të thellë energjetike dhe ta ekspozojë bllokun ndaj mungesës së furnizimit, raportoi Bloomberg të martën.

I ashtuquajturi ‘mekanizmi i korrigjimit të tregut’ që synon mbrojtjen e bizneseve dhe familjeve të BE-së nga ‘çmimet tepër të larta të gazit’ në të vërtetë mund të nxisë kërkesën dhe të çojë në një mungesë edhe më të madhe të furnizimeve me gaz në Evropë, thanë analistët nga Golden Sachs në një raport, cituar nga Bloomberg.

Kërkesa në rritje do shtrydhte ofertën globale dhe mund t’i detyrojë autoritetet e BE-së të racionojnë gazin në skenarin më të keq, sipas medias. Ndërhyrjet e BE-së në sektorin e energjisë gjithashtu mund ta ekspozojnë rajonin ndaj konkurrencës më të fortë nga Azia, teksa kërkesa në Kinë rimëkëmbet me lehtësimin e kufizimeve të Covid.

Ekonomistët paralajmërojnë se, me tavanin e çmimit të gazit, importuesit evropianë mund të përballen me probleme me sigurimin e dërgesave të gazit të lëngshëm natyror (LNG) pasi furnizuesit do favorizojnë Azinë nëse çmimet atje janë më të larta. BE-ja dhe Azia po konkurrojnë për dërgesat e LNG-së, me çmimet që vendosin nivele rekord në të dy tregjet në fillim të këtij viti. Konkurrenca e fortë mund të përkeqësohet edhe më shumë pasi ngarkesat vijnë nga të njëjtët eksportues, SHBA-ja e Katari.

Kërkesa për LNG në Azi është rritur tashmë javët e fundit pasi blerësit po nxitojnë të rezervojnë furnizimin e fundit të dimrit.

Të hënën, ministrat e energjisë të BE-së ranë dakord të vendosin kufirin e çmimit të gazit me shumicë në 180 euro për megavat-orë (MWh).