Vendosni fjalën kyçe....

“Spiun i Rusisë prej disa vitesh” – Arrestohet djali i një diplomati në Austri


Arrestohet djali i një diplomati në Austri, pasi siç duket kishte punuar prej vitesh si spiun i Rusisë. Rasti i një 39-vjeçari, shtetas grek me origjinë ruse u bë publik këtë të hënë.

Gazeta Kurier shkruan se dihet mirë se Rusia, veçanërisht në Vjenë, ka një rrjet të dendur spiunësh në veprim.

Në rastin e 39-vjeçarit të dyshuar për spiun, banesa e tij u kontrollua më 24 mars në Vjenë-Donaustadt.

Dy ekipe të njësisë antiterroriste Cobra mësohet se kanë qenë në detyrë për shkak të natyrës së rrezikshme të personit.

Shtetasi grek me origjinë ruse akuzohet se prej disa vitesh ka spiunuar për një shërbim sekret rus në dëm të Austrisë.

Babai i tij dikur diplomat dhe spiun

Dhe mesa duket nuk ishte i vetmi. Sepse babai i tij, një ish-diplomat, i cili thuhet se ka qenë i stacionuar në Austri dhe Gjermani gjatë shërbimit të tij aktiv, thuhet se ka punuar tashmë si spiun për Rusinë.

Hetimet e Drejtorisë për Sigurinë Shtetërore dhe Inteligjencën (DSN) me partnerë të huaj dhe në bashkëpunim me prokurorin publik të Vjenës, me sa duket duhet të tregojnë se 39-vjeçari ka marrë edhe trajnim special ushtarak në Rusi.

Ai ishte gjithashtu në shkëmbime me diplomatë dhe spiunë të tjerë nga vende të ndryshme. Por kjo nuk është e gjitha: Pak para dhe gjatë luftës së agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, i dyshuari ishte vetë në Moskë.

65 udhëtime jashtë vendit

Rezultatet e hetimit të përpiktë të shërbimit sekret austriak duhet të vërtetojnë sa vijon: Nga viti 2018 deri në fillim të vitit 2022, 39-vjeçari thuhet se ka kryer gjithsej 65 udhëtime jashtë vendit, si dhe në Rusi, Bjellorusi, Turqi dhe Gjeorgji. Megjithëse ai mori vetëm pak përfitime sociale në Austri, ai bleu disa prona në Vjenë, Rusi dhe Greqi.

Çfarë sekretesh ka spiunuar i dyshuari në emër të Rusisë?

Para së gjithash, ai mund të ketë shërbyer si një lloj barometri humori nga Austria.

Thuhet se ai ka marrë informacion mbi politikën e jashtme, situatën e përgjithshme sociale dhe të sigurisë dhe ia ka përcjellë Rusisë.

Pra, udhëtimi në Moskë pak para fillimit të luftës ndoshta nuk ishte rastësi, por një shkëmbim i ndërgjegjshëm i informacionit për njohuritë e marra nga Austria.

Por i dyshuari thuhet se nuk ka shkëmbyer vetëm informacione gjatë udhëtimit. Edhe në Vjenë u zhvillua një sistem i veçantë me vende të fshehta ku fshiheshin mesazhet për të transmetuar informacione.

Vendndodhjet e dorëzimit u bënë të dukshme për marrësin me shenja kryesisht të padukshme.

Siç tregojnë hetimet, personeli diplomatik nga Federata Ruse thuhet se ka qenë gjithmonë i pranishëm në këto dorëzime në kohën dhe vendin e duhur. Gjatë kontrolleve të ndryshme në shtëpinë e të dyshuarit, thuhet se është zbuluar një detektor sinjali – i cili mund të zbulojë pajisjet e përgjimit dhe kamerat e fshehura – dhe një kostum mbrojtës kundër fragmenteve.

Gjithashtu janë sekuestruar celularë, laptopë dhe tabletë, mbi të cilët janë vlerësuar gjithsej dhjetë milionë skedarë. 39-vjeçari është tashmë i lirë pas arrestimit. Ai do përballet me një dënim me burg nga gjashtë muaj deri në pesë vjet pas gjykimit.

Mbetet e diskutueshme nëse pas zbulimit të rastit të spiunazhit dhe demonstrimit të marrëdhënieve të ngushta mes diplomatëve rusë, një ripërtëritje e dëbimit të tyre do të pasojë.

Në prill, pas shumë hezitimesh, Austria hoqi statusin diplomatik të tre punonjësve të Ambasadës Ruse në Vjenë dhe një punonjësi të Konsullatës së Përgjithshme në Salzburg. Aktivitetet e mundshme të shërbimit sekret nga diplomatët rusë tashmë janë përmendur si arsye.