Vendosni fjalën kyçe....

Ekspozimi kimik ushtarak më i keq se raportohet – Grupi mjedisor në SHBA


Ekspozimi ndaj kimikateve toksike në bazat ushtarake amerikane ka prekur më shumë se tre herë më shumë njerëz sesa ka pohuar Pentagoni, duke ndotur ujin e pijshëm të përdorur nga mbi 600,000 trupa dhe anëtarë të familjeve të tyre, ka pohuar një mbikëqyrës mjedisor.

Në diskutim janë kimikatet e njohura si PFAS, të tilla si acidi perfluorooctanesulfonik dhe perfluorooctanoic, të cilat përdoren në shkumën e zjarrfikësve, lubrifikantët industrialë dhe lëngjet hidraulike. Pentagoni pranoi në prill se furnizimet me ujë ishin ndotur nga PFAS në dhjetëra baza të saj, kryesisht nga fikëset e zjarrit të përdorura nga zjarrfikësit ushtarakë, por ai përcaktoi numrin e njerëzve të ekspozuar në rreth 175,000.

Shkalla e ekspozimit ishte shumë e nënvlerësuar, kryesisht për shkak se Pentagoni përfshinte vetëm bazat ku nivelet e ujit kishin ndotës PFAS më të mëdha se 70 pjesë për trilion (ppt), një standard i vjetër EPA, tha të enjten Grupi i Punës Mjedisore (EWG) me bazë në Uashington. Niveli i ri këshillues i EPA-s për nivele të pasigurta PFAS është çdo gjë mbi 1 ppt, megjithëse ky standard nuk ishte vendosur ende.

Raporti i Pentagonit la disa baza kryesore ku nivelet e ndotjes kanë tejkaluar 70 ppt, duke përfshirë Fort Leavenëorth në Kansas dhe Fort Bragg në Karolinën e Veriut, tha EËG. Në fakt, uji në Fort Leavenëorth u zbulua se kishte 649 ppt të ndotësve PFAS. 88 baza shtesë ranë nën 70 ppt, por tejkaluan standardin e rishikuar për nivele të sigurta PFAS.