Vendosni fjalën kyçe....

Të krishterët tani përbëjnë më pak se gjysmën e popullsisë së Anglisë dhe Uellsit – Regjistrimi


Anglia dhe Uellsi nuk janë më kombe me shumicë të krishterë, ka zbuluar regjistrimi i vitit 2021 i Zyrës së Statistikave Kombëtare.

Të publikuara të martën, të dhënat tregojnë se vetëm 46.2% e britanikëve tani identifikohen si të krishterë, nga 59.3% në vitin 2011. Numri i përgjithshëm i të krishterëve është ulur, nga 33.3 milionë në 27.5 milionë gjatë dhjetëvjeçarit të fundit.

Në të njëjtën kohë, të gjitha grupet e tjera fetare janë rritur në madhësi. Ndërsa vetëm 25.2% e banorëve pretenduan se nuk ishin fetarë në vitin 2011, ajo pjesë ështe rritur në 37.2% deri vitin e kaluar, duke përfaqësuar një rritje prej 8.1 milionë njerëzish.

Muslimanët panë rritjen tjetër më të madhe, duke u rritur nga 4.9% e popullsisë në 6.5%, ndërsa pjesa e banorëve hindu u rrit nga 1.5% në 1.7%, duke tejkaluar një milionët për herë të parë. Sikët, budistët dhe hebrenjtë panë të gjithë përfitime më modeste, siç bënë ata që e renditën fenë e tyre si ‘të tjera’, megjithëse dukshëm më pak të anketuar kundërshtuan të përgjigjen në 2021 sesa në 2011 (7.1% kundrejt 6%).

Disa e paralajmëruan ndryshimin demografik si një shenjë përparimi dhe i kërkuan qeverisë të përpiqet të vazhdojë në këtë drejtim.

“Status quo-ja e tanishme, në të cilën Kisha e Anglisë është e ngulitur thellë në shtetin e Mbretërisë së Bashkuar, është e padrejtë dhe jodemokratike dhe duket gjithnjë e më absurde dhe e paqëndrueshme.” – tha për The Guardian shefi i i Shoqërisë Laike Kombëtare, Stephen Evans.

Por disa udhëheqës të krishterë e interpretuan rënien e popullaritetit të tyre si një shenjë që thjesht duhej të punonin më shumë. Kryepeshkopi i Jorkut, Stephen Cottrell tha se regjistrimi ‘hedh një sfidë për ne jo vetëm për të besuar se Perëndia do ndërtojë mbretërinë e tij në Tokë, por edhe për të luajtur rolin tonë për të bërë të njohur Krishtin’.

Ndërsa shumica dërrmuese – 81.7% e banorëve të Anglisë dhe Uellsit u identifikuan si ‘të bardhë’ në regjistrimin e vitit 2021, edhe kjo shifër ka rënë gjatë dhjetëvjeçarit të fundit, nga 86% në 2011.

Grupi tjetër më i madh, britanikët aziatikë, përfaqësimi i tij u rrit nga 7.5% në 9.3%, ndërsa ata që identifikoheshin si me ngjyrë të zezë ose afrikane u rritën nga 1.8% në 2.5%. Etnitë e pakicave mbeten kryesisht të përqendruara në qytete, duke përbërë më shumë se gjysmën e popullsisë së Leicester, Luton dhe Birmingham dhe pak më pak se dy të tretat e banorëve të Londrës.