Vendosni fjalën kyçe....

Meta gjobitet me 275 milionë dollarë për rrjedhje të të dhënave


Komisioni i Irlandës për Mbrojtjen e të Dhënave (DPC) gjobiti Metaverse me 275 milionë dollarë të hënën për një rrjedhje të dhënash që komprometonte informacionin personal të më shumë se 500 milionë përdoruesve të Facebook.

I ngarkuar me zbatimin e ligjit të BE-së për privatësinë, mbikëqyrësi irlandez ka goditur Meta-n me më shumë se 945 milionë dollarë gjobë që nga tetori i kaluar.

DPC njoftoi gjobën në një deklaratë, duke deklaruar se një numër mjetesh kërkimi në Facebook dhe Instagram të ofruara zhvilluesve të palëve të treta nga Meta ishin përdorur për të marrë informacionin personal të përdoruesve – përfshirë adresat e emailit, vendndodhjet dhe numrat e telefonit – midis majit 2018 dhe shtator 2019.

Rreth 553 milionë përdorues në 106 vende u prekën, me të dhënat e tyre që përfunduan në një ‘forum hakerimi’, sipas një artikulli nga Insider prillin e kaluar. Hetimi i DPC filloi menjëherë pas publikimit të raportit.

Vendimi i DPC vjen dy muaj pasi gjobiti Meta-n me afërsisht 420 milionë dollarë për keqpërdorimin e të dhënave të përdoruesve të mitur të Instagramit dhe tetë muaj pasi goditi gjigantin e teknologjisë me një gjobë prej 17 milionë dollarësh për shkeljet e të dhënave në të kaluarën. Kompania u gjobit gjithashtu me rreth 233 milionë dollarë nga DPC tetorin e kaluar për shkelje transparente në lidhje me shërbimin e saj të mesazheve WhatsApp.

Në total, DPC e ka gjobitur Meta-n rreth 945 milionë dollarë që nga tetori i kaluar, megjithëse kjo është më pak se 1% e të ardhurave të firmës për vitin 2021. Mbikëqyrja aktualisht po kryen 13 hetime shtesë për aktivitetet e Meta-s.

Shumica e firmave të mëdha të teknologjisë, duke përfshirë Google, Apple, Facebook dhe Twitter, kanë selitë e tyre të BE-së në Irlandë, kryesisht për shkak të normës së ulët të taksës së korporatave të vendit. Prandaj, i është nënshtruar DPC-së të sigurojë që këto kompani të respektojnë Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave të BE-së (GDPR), një ligj gjithëpërfshirës i privatësisë i miratuar në vitin 2018.

PDC është akuzuar se ka qenë e ngadaltë në veprim. Një raport i Këshillit Irlandez për Liritë Civile vitin e kaluar zbuloi se, në kohën e publikimit, DPC nuk kishte ndërmarrë ende veprime në 98% të rasteve të GDPR të referuara në Irlandë.