Vendosni fjalën kyçe....

Viktimat e Epstein paditin bankat kryesore JPMorgan e Deutsche Bank – Media


Paditë civile të paraqitura në një gjykatë të Nju Jorkut akuzojnë bankat JPMorgan dhe Deutsche Bank se kanë mbyllur njërin sy ndaj krimeve seksuale të ish-klientit të tyre, Jeffrey Epstein, raportuan disa media të enjten. Të dyja bankat menaxhuan llogaritë e tij pas dënimit të tij në vitin 2008 dhe dyshohet se anashakaluan alarmet në transaksionet financiare.

Sipas raportimeve, dy viktima të paidentifikuara të financierit të ndjerë, të cilët ngritën padi të veçanta, po kërkojnë padi në grup kundër institucioneve financiare. Të dy pretenduesit po përfaqësohen nga David Boies, një avokat që përfaqësonte viktimën e Epstein, Virginia Giuffre në një çështje kundër një prej bashkëpunëtorëve të Epstein, Princit Andrew të Britanisë.

Pretendimet kundër JPMorgan bazohen në një farë mase në zbulimet rreth marrëdhënies së Epstein me ish-ekzekutivin e saj, Jes Staley. Autoritetet financiare britanike nisën një hetim për punët e tyre në vitin 2020, me Staley që si pasojë dha dorëheqjen si CEO e Barclays vitin e kaluar.

Epstein ishte klient i JPMorgan për rreth 15 vjet përpara se të largohej në vitin 2013. Staley kultivoi lidhje të ngushta me Epstein dhe e vizitoi atë gjatë burgimit të tij 13-mujor për një dënim për trafikim prostitutash të mitur në Florida.

Ai gjithashtu loboi te punëdhënësi i tij që të mbante Epstein si klient. Në vitin 2013, Staley u largua nga JPMorgan për t’u bashkuar me fondin mbrojtës amerikan BlueMountain Capital dhe mori drejtimin e Barclays në fund të 2015.

Deutsche Bank i ofroi Epstein-it shërbime bankare private midis 2013 dhe 2018. Në vitin 2020, Departamenti i Shërbimeve Financiare të Nju Jorkut e gjobiti bankën 150 milionë dollarë për dështimin e saj për të mbikëqyrur aktivitetet e klientit të saj, një shkelës seksual i njohur. Hetuesit shënuan tërheqje të dyshimta të rregullta parash dhe pagesa me vlerë miliona dollarë, të cilat banka duhet t’i kishte zbuluar në përputhje me detyrat e saj kundër pastrimit të parave.

Kërkuesit në dy paditë thonë se të dyja bankat zgjodhën të anashkalonin të dhënat kriminale të Epstein për të përfituar nga tarifat për menaxhimin e llogarive të tij. Duke vepruar kështu, ata morën pjesë në operacionet e tij të trafikimit të seksit, argumentuan paditë.

Sipas raportimeve, gruaja që padit JPMorgan është një ish-balerinë në Nju Jork, i cili ishte abuzuar nga Epstein nga viti 2006 deri në 2013, sipas padisë së saj. Në një rast të veçantë, gruaja që paditi Deutsche Bank tha se ajo ishte viktimizuar nga financuesi nga viti 2003 deri në rreth 2018.

Epstein vdiq në një burg në Nju Jork në vitin 2019 ndërsa priste gjykimin për akuzat për trafikim seksual. Autoritetet amerikane pretenduan se ai kreu vetëvrasje. Gjatë jetës së tij, Epstein pati kontakte e lidhje me disa nga njerëzit më me ndikim në botë, nga Presidenti i SHBA-së Bill Clinton te Princi Andrew i Britanisë dhe themeluesi i Microsoft, Bill Gates.