Vendosni fjalën kyçe....

Rusia rrit eksportet e karburantit në Kinë


Dërgesat ruse të gazit dhe naftës në Kinë u rritën ndjeshëm gjatë periudhës janar-tetor të këtij viti në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2021, njoftoi të dielën Administrata e Përgjithshme e Doganave e Kinës.

Sipas të dhënave të saj, furnizimet me gaz natyror të lëngshëm (LNG) u rritën me 32% në terma vjetorë, në 4.98 milionë tonë. Në terma dollarë, rritja ishte 157% dhe tejkaloi 5.3 miliardë dollarë. Rusia është aktualisht furnizuesi i katërt më i madh i Kinës me LNG pas Australisë, Katarit dhe Malajzisë. Ndërsa të dhënat tregojnë se importet kineze të karburantit nga Katari gjithashtu u rritën gjatë dhjetë muajve të parë të vitit, dërgesat nga Australia dhe Malajzia kanë rënë.

Ndërsa agjencia doganore aktualisht nuk liston vëllimin fizik të importeve të gazit të gazsjellësit të Kinës, të dhënat e saj tregojnë se vlera e flukseve të gazit të gazsjellësit nga Rusia në janar-tetor 2022 u rrit me 182% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021, në 3.1 miliardë dollarë. Kjo e bën Rusinë furnizuesin e dytë më të madh të gazit për vendin aziatik pas Turkmenistanit (8.23 miliardë dollarë).

Importet e naftës të Kinës nga Rusia gjithashtu u rritën gjatë kësaj periudhe, duke u rritur me rreth 9.5% në 71.97 milionë tonë. Dorëzimi u rrit me 53% në 49.19 miliardë dollarë në terma dollarë. Siç vijon nga të dhënat e publikuara, si në tetor ashtu edhe në shtator Rusia ishte furnizuesi i dytë më i madh i naftës në Kinë. Arabia Saudite mbetet lider, pasi i ka shitur Kinës 73.76 milionë tonë karburant për 55.5 miliardë dollarë gjatë periudhës janar-tetor.

Kina ka rritur importet e energjisë nga Rusia, duke përfituar nga zbritjet që Moska ofroi në fillim të këtij viti në një përpjekje për të siguruar blerës për naftën dhe gazin rus. Kjo erdhi pasi shumë importues tradicionalë filluan të shmangnin furnizimet nga vendi mes sanksioneve perëndimore të lidhura me Ukrainën.