Vendosni fjalën kyçe....

Gjermania zbulon planet për legalizimin e kanabisit


Gjermania ka njoftuar sot planet për legalizimin e kanabisit, një lëvizje e premtuar nga qeveria e kancelarit Olaf Scholz.

Siç shkruan “Deutsche Welle”, ministri gjerman i Shëndetësisë Karl Lauterbach prezantoi të mërkurën planet e tij për legalizimin e kanabisit, duke treguar një sondazh që vlerëson se rreth 4 milionë të rritur përdorin kanabis në Gjermani. Të dhënat sugjerojnë se ka një treg të madh të zi dhe krim të organizuar.

Çfarë ka planifikuar Lauterbach?

Lauterbach tha se politika e Gjermanisë për drogën duhej të rinovohej, sepse politikat aktuale nuk ishin të suksesshme në kufizimin e konsumit të kanabisit. Qëllimi ishte të evokonte politika më të mira shëndetësore, si dhe mbrojtje të shtuar për të miturit.

Ministri i Shëndetësisë komentoi se konsumatorët e kanabisit “po binin në një rrjedhë krimi”.

Ai e bëri të qartë se Gjermania nuk po përpiqej të imitonte modelin holandez, pasi vendi nuk kishte një treg të rregulluar.

Përkundrazi, plani nënkuptonte “legalizimin më liberal të kanabisit në Evropë“, ndërsa përfshinte gjithashtu “tregun më të rregulluar” në BE. Lauterbach tha se kjo qasje mund të bëhet një model për Evropën.

Megjithatë, përpara se të mund të çohet përpara, Komisioni Evropian duhet të kontrollojë nëse plani ishte i zbatueshëm sipas ligjit evropian dhe ndërkombëtar.

Lauterbach dëshiron të lejojë blerjen dhe posedimin e deri në 20-30 gram kanabis për konsum personal rekreativ. Ai dëshiron të legalizojë prodhimin, furnizimin dhe shpërndarjen e kanabisit brenda një kuadri të rregulluar dhe të kontrolluar nga shteti.

Kultivimi i kanabisit nga individë do të lejohej në një masë të kufizuar. Por, do të lejohen tre bimë për person të rritur.

Shitjet do të kryheshin në dyqane të specializuara dhe ndoshta në farmaci. Sipas planeve do të ndalohet reklamimi i produkteve të kanabisit. Plani i detajuar të mërkurën mund të ndryshojë përsëri në mënyrë drastike gjatë procesit legjislativ.