Vendosni fjalën kyçe....

Kriza e emigrantëve në Mbretërinë e Bashkuar ‘jashtë kontrollit’ – Ministrja


Kriza e emigrantëve në Britani është ‘jashtë kontrollit’ për shkak të boshllëqeve ligjore, tha Sekretarja e Brendshme Suella Braverman për mediat vendase të shtunën, duke u zotuar të ‘ndërmarrë veprime dramatike’ për të korrigjuar gjendjen.

Duke folur për ‘The Sun’ të dielën, Braverman tha, ‘ka një krizë në kanalin anglez dhe ajo ka vazhduar për një kohë shumë të gjatë’.

“Problemi ka dalë jashtë kontrollit për një sërë arsyesh.” – pohoi ajo, duke shtuar se një nga arsyet më të dukshme është Akti i Skllavërisë Moderne të vitit 2015, i cili u sponsorizua nga ish-kryeministrja e Mbretërisë së Bashkuar, Theresa May.

Sipas Braverman, ky ligj është abuzuar në mënyrë aktive nga emigrantët që kërkojnë të qëndrojnë në vend.

“Qëllimet dhe struktura e atij legjislacioni janë shtrembëruar plotësisht dhe shumica e njerëzve që vijnë këtu nga Shqipëria pretendojnë se janë viktima të skllavërisë moderne.” – tha ajo.

Ministrja vuri në dukje se disa emigrantë përpiqen të kërkojnë këtë status pasi ata ‘mund të kenë paguar dhjetëra mijëra paund për privilegjin’.

Braverman thotë se ajo synon të ‘ndërmarrë veprime dramatike’ për të ndryshuar valën, duke i thënë medias se ka në plan të ndryshojë aktin për të rritur pragun e provave në një mënyrë që lejon që privilegjet t’u mohohen atyre që nuk kanë të drejtë për to.

Ajo vuri në dukje se edhe kriminelët e dënuar, duke përfshirë pedofilë dhe vrasës të huaj, janë në gjendje të abuzojnë me ligjin për të shmangur dëbimin.

Sekretarja e Brendshme, e cila u emërua në fillim të shtatorit, pohoi gjithashtu se disa pjesë të policisë janë ‘kapur’ nga trafikantët, duke i bërë jehonë një deklarate të mëparshme në të cilën ajo sulmonte agjencitë e zbatimit të ligjit se i kushtonte shumë vëmendje ‘larmishmërisë e gjithëpërfshirjes’ në vend të luftimit të krimit.

Vitet e fundit, Britania është rrënuar nga një krizë emigrantësh, me mijëra që përpiqen të kalojnë Kanalin Anglez me varka të vogla.

Sipas shifrave të qeverisë, nga fundi i shtatorit, më shumë se 30,000 emigrantë kanë kaluar kanalin me anije këtë vit, duke tejkaluar numrin total për vitin 2021.