Vendosni fjalën kyçe....

Gjykata në Japoni vendos kufizim për orarin që fëmijët mund të luajnë videolojëra


Një gjykatë japoneze ka mbështetur një urdhëresë lokale që vendos kufizime për sa kohë fëmijët mund të luajnë videolojëra në ditë.

Gjykata e Qarkut Takamatsu në Japoninë perëndimore njoftoi të martën se udhëzimet nuk shkelin Kushtetutën, siç pretendohej në një padi të ngritur nga një djale dhe nëna e tij që pretendonin se po shkelej e drejta e tyre për vetëvendosje.

Siç raportohet nga Kyodo News, urdhëresa u zbatua për herë të parë në prefekturën Kagawa në prill 2020 dhe sugjeroi që prindërit të kufizojnë orët e lojës për fëmijët. Në mënyrë të veçantë, rekomandoi kufizimin e lojërave video në vetëm 60 minuta në ditë në ditët e shkollës për ata nën 18 vjeç dhe 90 minuta në ditë në ditët joshkollore.

Ai sugjeroi gjithashtu se seancat e lojërave në internet duhet të përfundojnë deri në orën 21:00 për fëmijët nën 15 vjeç dhe deri në orën 22:00 për fëmijët më të rritur.

Autoritetet thanë se qëllimi ishte të zvogëlohej varësia nga videolojërat, për të cilën Kyodo News tha se është shoqëruar me uljen e performancës akademike dhe fizike midis studentëve japonezë, disa prej të cilëve zhvillojnë çrregullime të gjumit dhe bëhen të izoluar nga shoqëria.

Ndërsa prindërit këshillohen t’u përmbahen këtyre rregullave dhe të parandalojnë që fëmijët të kalojnë shumë kohë para ekranit, nuk ka kërkesa ligjore ose pasoja për ata që nuk e bëjnë këtë.

Megjithatë, paditësit, të cilët paditën qeverinë prefekturale për 1.6 milionë jen (11.550 dollarë) në shtator 2020, argumentuan se urdhëresa shkel nenin 13 të Kushtetutës japoneze, i cili u garanton qytetarëve të drejtën për liri dhe kërkimin e lumturisë, dhe thanë udhëzimet kishte shkaktuar shqetësim mendor te fëmijët.

Paditësit këmbëngulin gjithashtu se nuk kishte asnjë arsye shkencore për urdhëresën, pasi parlamenti japonez kishte deklaruar më parë se nuk ishte në dijeni të ndonjë baze shkencore për të mbështetur efektivitetin e vendosjes së kufijve kohorë për të parandaluar varësinë nga lojërat.

Qeveria prefekturale vuri në dukje se Organizata Botërore e Shëndetësisë e njohu ‘çrregullimin e lojërave’ si një sjellje të varur në vitin 2018 dhe pohoi se urdhëresa nuk shkel Kushtetutën, pasi ajo thjesht sugjeron një sërë udhëzimesh dhe nuk imponon asnjë detyrim ligjor për t’u pajtuar me ato.