Vendosni fjalën kyçe....

“Sanksionet po i shërbejnë më shumë Moskës se Perëndimit” – Ekonomisti amerikan


Lufta ekonomike e nisur nga Perëndimi kundër Rusisë ka dështuar dhe mund t’i sjellë vendit shumë të mira, ka thënë ish-financieri i Wall Street, Michael Hudson për gazetën gjermane ‘Junge Welt’.

“Sanksionet e Perëndimit janë të mëdha për Rusinë. Çdo vend i kërcënuar nga sanksionet e SHBA është i detyruar të bëhet i vetëmjaftueshëm.” – tha Hudson në një intervistë të botuar të shtunën.

Ai tha se sanksionet e kanë shtyrë Rusinë në mënyrë efektive drejt zëvendësimit të importeve dhe vendi është në rrugën e duhur për t’u çliruar plotësisht nga mbështetja në mallrat perëndimore.

“Në vend që të importojë makina gjermane, Rusia po i drejtohet Kinës për të zhvilluar industrinë e saj të automobilave. Rusia tani po lëviz shumë shpejt për të zëvendësuar varësinë e saj nga Perëndimi për mallrat e prodhuara me prodhimin e saj vendas. Të vetmet gjëra që ata nuk mund të prodhojnë janë filmat e Walt Disney dhe çantat italiane.” – tha ekonomisti, duke shtuar se ndërsa Rusia nuk ka gjasa të jetë në gjendje të prodhojë në masë disa nga artikujt luksoz që importonte, ekonomia e saj do të bëhet kryesisht e vetëmjaftueshme.

Hudson gjithashtu vuri në dukje se sanksionet, ndërkohë që synojnë pakësimin e fitimeve të Rusisë nga eksportet e energjisë, në vend të kësaj ‘sjellin të ardhura shtesë në buxhetin e shtetit rus’.

“Rusia është përfituesi i madh i planeve të embargos energjetike të Gjermanisë. Sa më pak gaz të shesë Rusia, aq më shumë para fiton.” – tha ai, duke iu referuar rritjes së çmimeve të energjisë që rriten në korrelacion me rënien e eksporteve të Rusisë.