Vendosni fjalën kyçe....

SpaceX autorizohet të lidhë Starlink me automjetet


SpaceX ka marrë dritën jeshile për të filluar lidhjen e shërbimit të saj orbital të internetit Starlink me automjetet lëvizëse të regjistruara në SHBA, duke përfshirë varkat, aeroplanët dhe makinat.

Rregullatorët hodhën poshtë kundërshtimet ndaj skemës së ngritur nga rivalët e korporatave të firmës.

Komisioni Federal i Komunikimeve (FCC) njoftoi vendimin e tij të enjten, duke vënë në dukje se SpaceX do të lejohet të operojë “ku-bandë të pakufizuar” – frekuenca të përdorura kryesisht për komunikimet satelitore – “në ujërat territoriale të Shteteve të Bashkuara dhe në bordin e anijeve të regjistruara në SHBA. nëpër ujërat ndërkombëtare në mbarë botën.”

Autorizimi i një klase të re terminalesh për sistemin satelitor të SpaceX do të zgjerojë gamën e aftësive të brezit të gjerë për të përmbushur kërkesat në rritje të përdoruesve që tani kërkojnë lidhje ndërsa janë në lëvizje,” tha FCC, duke shtuar se miratimi mbulon “anijet, automjetet tokësore dhe avionët.”

Ndërsa ofruesi i TV Dish u përpoq të bllokonte autorizimin mes një beteje të ashpër me SpaceX për përdorimin e vet të teknologjisë 5G, FCC tha se e hodhi poshtë peticionin, duke sugjeruar se përgjigjet e firmës së fundit plotësonin çdo shqetësim të mundshëm.

SpaceX ka kundërshtuar planet e Dish 5G, duke lëshuar një rishikim muajin e kaluar, i cili arriti në përfundimin se rrjete të tilla mund të paraqesin probleme serioze për përdoruesit e internetit të Starlink për shkak të ndërhyrjeve.

Megjithatë, ndërsa shefi i politikave publike të Dish, Jeffrey Blum tha se kompania është ende duke rishikuar urdhrin e ri të FCC, ai vuri në dukje se agjencia përcaktoi se shërbimi i Starlink për automjetet “duhet të pranojë çdo ndërhyrje nga operacionet e ardhshme 5G dhe se ata duhet të zbulojnë qartë kufizime të tilla klientëve të tyre.”

SpaceX aktualisht ka rreth 2,700 satelitë Starlink në orbitën e ulët të tokës, duke ofruar shërbime në internet për qindra mijëra njerëz, megjithëse Elon Musk ka thënë se shpreson të çojë numrin total të satelitëve në 42,000 në dekadat e ardhshme për të zgjeruar në mënyrë dramatike mbulimin.