Vendosni fjalën kyçe....

Gjermania i kthehet përdorimit të qymyrit


Gjermania do duhet të rrisë përdorimin e qymyrit për prodhimin e energjisë elektrike për të kompensuar mungesën e gazit natyror nga Rusia, tha ministri i Ekonomisë Robert Habeck në një dokument politikash të publikuar të dielën dhe të cituar nga Deutsche Welle.

“Për të avogëluar konsumin e gazit, duhet të përdoret më pak gaz për të prodhuar energji elektrike. Termocentralet me qymyr do duhet të përdoren në vend të tyre.” – tha ministri në gazetë.

Ai shprehu keqardhjen për nevojën për të përdorur më shumë qymyr për prodhimin e energjisë elektrike, pasi Gjermania, së bashku me shtetet e tjera të BE-së, ka ndërmarrë hapa për të kufizuar përdorimin e ‘karburantit të ndotur’ dhe për të shkuar drejt energjisë së gjelbër, por, sipas Habeck, situata e tanishme është shumë serioze.

“Kjo është e hidhur, por është thjesht e nevojshme në këtë situatë të ulet përdorimi i gazit.” – tha ai. Berlini ka qenë i etur për ta bërë prodhimin e energjisë në vend pa qymyr deri në vitin 2030, por në këto rrethana ky synim mund të duhet të ndryshohet.

Ministri vuri në dukje gjithashtu se duhet të sillet më shumë gaz në objektet e magazinimit, ose ‘do jetë shumë i ngushtë në dimër’.

Objektet e depozitimit të gazit në Gjermani janë rreth 57% plot për momentin, sipas mediave gjermane, duke cituar Agjencinë Federale të Rrjetit.

Ndërkohë, sipas gazetës, Ministria Gjermane e Ekonomisë po punon për një rregullore të re për të krijuar një ‘rezervë zëvendësimi të gazit’ duke përmirësuar termocentralet që do të kthehen në depo.

Disa mekanizma të tjerë janë në punë, duke përfshirë një ankand gazi dhe një kredi me vlerë 15 miliardë euro (15.74 miliardë dollarë) për blerjen e gazit shtesë.

Deklaratat e ministrit pasojnë një vendim të Gazprom-it rus për të shkurtuar furnizimet e gazit natyror në Gjermani nëpërmjet tubacionit Nord Stream me 60% pasi ofruesi gjerman i mirëmbajtjes Siemens nuk i ktheu njësitë e pompimit pas riparimeve për shkak të sanksioneve.

Habeck, megjithatë, e kritikoi këtë vendim si politik dhe të lidhur me tensionet midis Rusisë dhe Perëndimit për operacionin ushtarak të Moskës në Ukrainë.