Vendosni fjalën kyçe....

Rusia i ndërpret gazin një tjetër vendi të BE-së


Danimarka është bërë vendi i pestë që është ndërprerë nga gazi natyror rus pas kundërshtimi të shitësit më të madh me shumicë të energjisë, Orsted, për të paguar për dërgesat në rubla.

Furnizimet për Shell Energy Europe Limited në Gjermani gjithashtu janë ndalur për të njëjtën arsye, njoftoi të mërkurën gjiganti rus i energjisë Gazprom.

“Në fund të ditës së punës më 31 maj, Gazprom Export nuk kishte marrë pagesë për furnizimet me gaz në prill nga Orsted Salg & Service.” – shpjegoi kompania ruse në një deklaratë.

Ai shtoi se në vitin 2021, Gazprom Export furnizoi kompaninë daneze me 1,97 bcm gaz, që përbënte rreth dy të tretat e konsumit të përgjithshëm të gazit në Danimarkë.

“Kontrata midis Gazprom Export dhe Shell Energy Europe Limited për furnizimin me gaz në Gjermani parashikon një vëllim deri në 1.2 bcm gaz në vit.” – tha Gazprom.

Shell përbën vetëm 2.6% të 95 bcm gaz natyror që Gjermania konsumon çdo vit.

“Shell vazhdon të punojë në një tërheqje me faza nga hidrokarburet ruse.” – tha kompania për BBC.

Shumica e blerësve më të mëdhenj të gazit në Gjermani, duke përfshirë Uniper dhe RËE, kanë rënë dakord për skemën e pagesës së rublave të Kremlinit.

Mekanizmi i ri i pagesave të Rusisë kërkon që blerësit e gazit nga vendet ‘jomiqësore’ që kanë vendosur sanksione ndaj Moskës të hapin llogari në Gazprombank të Rusisë. Më pas ata mund të depozitojnë fonde në monedhën e tyre të zgjedhur, të cilën banka i konverton në rubla dhe i transferon te gjiganti i energjisë i Shën Petersburgut.

Gjigandi rus energjetik pezulloi së fundmi eksportet e gazit në Bullgari, Poloni, Finlandë dhe Holandë pasi ato kundërshtuan të pajtoheshin me rregullin.