Vendosni fjalën kyçe....

Inflacioni gjerman i afrohet nivelit maksimal të 50 viteve


Zyra gjermane e statistikave Destatis ka raportuar një tjetër rritje të inflacionit në maj pasi çmimet e ushqimeve dhe energjisë vazhdojnë të rriten. Inflacioni vjetor në ekonominë kryesore të Evropës ka arritur në 7.9%, niveli më i lartë që nga kriza e naftës e vitit 1973.

Rritja vjen në mes të konfliktit në Ukrainë dhe sanksioneve të pashembullta të vendosura ndaj Rusisë. Rritja e çmimeve të energjisë ka pasur një ndikim të konsiderueshëm në inflacion që nga fundi i shkurtit, kur filloi operacioni ushtarak i Rusisë në Ukrainë, tha Destatis të hënën.

Një faktor tjetër me një efekt në rritje në çmimet janë ndërprerjet në zinxhirët e furnizimit të shkaktuara nga pandemia Covid-19, tha agjencia.

Çmimet e energjisë raportohet se u rritën 38.3% në maj nga viti në vit, ndërsa çmimet e ushqimeve shënuan një kërcim 11.1%.

Sipas të dhënave, çmimet e konsumit në maj u rritën me 0,9% sipas standardeve kombëtare dhe 1,1% sipas standardeve të harmonizuara me BE-në. Destatis pritet të publikojë rezultatet përfundimtare për muajin më 14 qershor.