Vendosni fjalën kyçe....

Maria Zakharova: Gjermania e përfshirë në “aktivitetet bio-ushtarake” në Ukrainë


Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse, Maria Zakharova, ka akuzuar Gjermaninë se është përfshirë në aktivitetet biologjike ushtarake në laboratorët e Ukrainës.

Në një intervistë me RT-në, Zakharova u pyet lidhur me dokumentet që u zbuluan gjatë ndërhyrjes ushtarake ruse në Ukrainë, që zbuluan aktivitetet biologjike ushtarake.

“Si rezultat i Operacionit Special Ushtarak në Ukrainë, Forcat e Armatosura të Rusisë gjetën dokumente që hedhin pak dritë mbi programin bioushtarak të zbatuar nga Departamenti i Mbrojtjes i SHBA-së në Ukrainë. Studiuesit në program po studionin patogjenët më të rrezikshëm – agjentët e mundshëm biologjikë për armët biologjike që kanë fokus natyror si në Ukrainë ashtu edhe në Rusi. Ata po hulumtonin gjithashtu mënyrat sesi përhapeshin epidemitë bazuar në këta agjentë. Shkalla e punës e bën të qartë se një pjesë e konsiderueshme, dhe ndoshta më e rëndësishmja, e informacionit mbi programin ushtarak amerikan mbetet e fshehur nga komuniteti ndërkombëtar.”- tha Zakharova.

Më pas ajo akuzoi Gjermaninë se ishte gjithashtu e përfshirë në këtë aktivitet.

Siç vuri në dukje Zakharova, që nga viti 2013, qeveria gjermane ka zbatuar një program kombëtar të biosigurisë – Programin Gjerman të Biosigurisë (GBP). Në kuadrin e tij, po zbatohen projekte partneriteti me departamentet qeveritare dhe organizatat kërkimore të vendeve të fokusit, ndër të cilat Ukraina u përfshi në 2014.

“Puna praktike nga pala gjermane kryhet nga specialistë të Institutit të Mikrobiologjisë së Forcave të Armatosura të Republikës Federale të Gjermanisë, si dhe të Institutit F. Löffler, Institutit të Mjekësisë Tropikale B. Noch dhe Institutit me emrin F. Löffler, i specializuar në studimin e agjentëve biologjikë vdekjeprurës. R. Koch. Sipas Ministrisë së Jashtme gjermane, në vitet 2020-2022 tashmë po zbatohet faza e tretë e GBP-së, detyrat teknike të deklaruara të së cilës, duke gjykuar nga materialet e postuara në domenin publik, përfshijnë ndër të tjera mbledhjen e ‘informacione të ndjeshme epidemike’ në vendet e treta, duke përfshirë përdorimin e teknologjive të të dhënave të mëdha dhe zhvillimin e infrastrukturës së vendeve partnere për të punuar me agjentë biologjikë të rrezikshëm.”- tha ajo.

Më tej Zakharova vijoi të thotë se Instituti i Mjekësisë Veterinare Eksperimentale dhe Klinike në Kharkov ka qenë Instituti i Mikrobiologjisë i palës kryesore ukrainase të Forcave të Armatosura Gjermane që nga viti 2016.  Sipas saj, ushtria gjermane me qëllim dhe për një kohë të gjatë i frikësoi homologët e tyre ukrainas dhe de fakto i vendosi psikologjikisht kundër republikave të Donbasit.

“Të dy institutet bashkëpunojnë në kuadër të projektit ukrainas-gjerman të titulluar ‘Iniciativa për sigurinë biologjike dhe mbrojtjen biologjike në menaxhimin e rreziqeve zoonotike në kufijtë e jashtëm të Bashkimit Evropian’. Fakti që qëllimi i tij zyrtar është ‘përmirësimi i situatës biologjike të mbrojtjes dhe sigurisë’ në Ukrainë, ‘veçanërisht në lindje të vendit’ lind pyetjen retorike se cilin kufi e konsiderojnë biologët ushtarakë gjermanë një kufi të jashtëm për qëllimet e interesat e tyre profesionale. A është kufiri ruso-ukrainas?

Instituti i Mikrobiologjisë pretendon në materialet e tij se projekti lidhet me ‘kërcënimin e mundshëm të terrorizmit biologjik’ në Ukrainë në mes të armiqësive të pafundme në rajonet lindore të atij vendi. Është kristal e qartë se kjo është një mënyrë për të dërguar një mesazh delikate në lidhje me ‘përfshirjen’ e mundshme të DPR dhe LPR në hartimin e planeve për përdorimin e armëve biologjike të ndaluara ndërkombëtarisht. Duke vepruar kështu, ushtria gjermane ka frikësuar qëllimisht homologët e tyre ukrainas për një kohë të gjatë dhe, në fakt, i ka vënë ata psikologjikisht kundër republikave të Donbasit. Ekspertët ukrainas të sigurisë biologjike marrin pjesë pa ndryshim në konferencat e biombrojtjes mjekësore që mbahen rregullisht nga Instituti i Mikrobiologjisë i Forcave të Armatosura Gjermane.”– shprehet ajo.

Zakharova gjithashtu vuri në dukje se ekspertët ukrainas në fushën e sigurisë biologjike janë pjesëmarrës të rregullt në konferencat mbi biosigurinë mjekësore të mbajtura nga Instituti i Mikrobiologjisë së Forcave të Armatosura të Gjermanisë me frekuenca të ndryshme.

Zakharova thekson se për t’u mbrojtur nga një sulm i mundshëm biologjik, së pari është e nevojshme të studiohen agjentët e mundshëm të armëve biologjike me të cilat mund të kryhet, domethënë të kryhen aktivitete kërkimore në fushën e armëve biologjike ose kimike.

Përfaqësuesja e Ministrisë së Jashtme ruse tha se ky informacion mbi aktivitetet bio-ushtarake të Gjermanisë në Ukrainë është larg të qenit shterues. Sipas saj, ndërsa operacioni special ushtarak po ecën, do të zbulohen dokumente shtesë.

“Sipas raporteve të konfirmuara, Gjermania koordinoi nga afër punën për sigurinë biologjike me aleatët e saj amerikanë që krijuan një rrjet prej të paktën 30 laboratorësh biologjikë në Ukrainë. Përveç aktiviteteve të tyre të tjera, ata ishin të përfshirë në kërkime të rrezikshme.

Ne u bëjmë thirrje zyrtarëve gjermanë që të ndalojnë menjëherë përhapjen e pretendimeve të rreme për qëllimet e vendit tonë për të përdorur armë të ndaluara nga ligji ndërkombëtar. Ne besojmë se deklarata të tilla mund të shërbejnë vetëm për të shtyrë batalionet neo-naziste për të kryer provokime të tmerrshme dhe përgjegjësinë morale për pasojat e tyre tragjike do ta ndajë Berlini.”- përfundon Zakharova.

VINI RE: Ky material është pronë intelektuale e RT