Vendosni fjalën kyçe....

Borrell: Që kur ka nisur lufta, BE i ka dhënë 35 mld euro Rusisë për energji dhe 1 mld euro Ukrainës për armë


BE ka paguar 35 miliardë euro për energjinë ruse që nga fillimi i luftës, krahasuar me 1 miliard euro që i ka dërguar Ukrainës në formën e ndihmës së huaj, tha Josep Borrell, kryediplomati i BE-së.

Zelensky ka nevojë që ne t’i themi më rrallë se ai është një hero dhe t’i japim më shumë armë për të luftuar. Kjo është ajo që ukrainasit presin nga ne dhe kjo është ajo që ne po bëjmë; dhe ne duhet ta bëjmë atë më shpejt. Duke ushtruar presion mbi Rusia dhe armatosja e Ukrainës. Ndihmojini ata të luftojnë forcat pushtuese me të gjitha kapacitetet që kemi në dispozicion”, tha Borrell para Parlamentit Evropian të mërkurën.

Ne i kemi dhënë Ukrainës gati 1 miliard euro. Kjo mund të duket si shumë, por 1 miliard euro është ajo që ne po paguajmë Putinit çdo ditë për energjinë që ai na ofron. Që nga fillimi i luftës, ne” i kemi dhënë atij 35 miliardë euro, krahasuar me 1 miliard euro që i kemi dhënë Ukrainës për t’u armatosur.”

Varësia e madhe e BE-së nga nafta, gazi dhe qymyri rus është zbuluar nga lufta në Ukrainë.

Një kor zërash në rritje po i bën thirrje bllokut të zbatojë një embargo totale ndaj karburanteve fosile ruse, të cilat vitin e kaluar arritën në mbi 99 miliardë euro dhe janë kredituar me financimin e makinës luftarake të Kremlinit.