Vendosni fjalën kyçe....

Greqia shtyn deri në 2028 mbylljen e TEC-eve me qymyr për të ulur varësinë nga Rusia


Greqia do të rrisë prodhimin e qymyrit me 50% dhe do të zgjasë funksionimin e të gjitha termocentraleve të saj me qymyr deri në vitin 2028, në vend që t’i mbyllë ato deri në vitin 2023 siç ishte planifikuar më parë, për të reduktuar varësinë nga gazi natyror, njoftoi kryeministri Kyriakos Mitsotakis.

Greqia kishte planifikuar të mbyllte të gjitha termocentralet e saj me qymyr përveç njërit deri në vitin 2023 dhe të ndërronte një njësi të re, më efikase që do të hapet këtë vit me karburant më të pastër. Kjo ishte pjesë e Planit Kombëtar ambicioz të Energjisë dhe Klimës së Mitsotakis, paraqitur në shtator 2019 për të hequr prodhimin me qymyr të energjisë elektrike deri në vitin 2028.

“Është një masë e përkohshme,” tha Mitsotakis në përurimin e një parku fotovoltaik 204.3 MW nga Hellenic Petroleum (ELPE), rafineria më e madhe e naftës në Greqi, në Kozani.

Mitsotakis tha se “në asnjë rast” këto ndryshime nuk do të ndikojnë në qëllimin e shpallur të Greqisë për të reduktuar emetimet e gazeve serrë me 55% në vitin 2030 dhe për të arritur neutralitetin klimatik deri në vitin 2050.