Vendosni fjalën kyçe....

‘Çmenden’ çmimet e gazit në Europë, arrijnë nivelin më të lartë të të gjitha kohërave


Çmimet e gazit në Evropë u rritën në qiell të hënën, duke arritur mbi 3000 dollarë për 1000 metër kub për herë të parë në histori.

Kontratat e së ardhmes së prillit në qendrën TTF në Holandë u rritën duke kaluar 3,400 dollarë për 1,000 metër kub, ose mbi 300 dollarë për megavat-orë në terma familjarë deri në orën 08:30 GMT, sipas të dhënave nga shkëmbimi ICE i Londrës.

Çmimet vazhdojnë të rriten pasi lojtarët e tregut kanë frikë nga rezultati i ofensivës së vazhdueshme ushtarake ruse në Ukrainë. Ndërkohë, gjiganti shtetëror rus i energjisë dhe eksportuesi kryesor i gazit Gazprom tha të hënën se vazhdon të furnizojë në mënyrë rutinore gazin rus për tranzit në Evropë përmes territorit të Ukrainës.

“Gazprom furnizon gazin rus tranzit përmes territorit të Ukrainës në mënyrë të rregullt, në përputhje me kërkesat e konsumatorëve evropianë që arrijnë në 109.6 milionë metra kub për 7 mars”, u tha gazetarëve përfaqësuesi zyrtar i Gazprom, Sergej Kupriyanov.

Megjithatë, ekziston frika se kriza në Ukrainë mund të çojë në ndalimin e furnizimeve të gazit rus, ose për shkak të dëmtimit të mundshëm të tubacionit ose si rezultat i sanksioneve të vendosura ndaj Moskës nga shtetet perëndimore që nuk e mbështesin operacionin.