Vendosni fjalën kyçe....

Një gabim i vetëm fjalësh bëri të pavlefshme mijëra pagëzime në SHBA


Një prift katolik në Phoenix, Arizona dha dorëheqjen këtë muaj pasi zbuloi se gjatë gjithë shërbesës së tij të gjatë ai kishte përdorur një formulë të gabuar kur bënte pagëzime.

Një gabim me një fjalë nënkuptonte se mijëra njerëz, të cilët mendonin se ishin pagëzuar siç duhet, në fakt nuk ishin. Ai vuri në pikëpyetje pranimin e tyre të të gjitha sakramenteve të tjera, përfshirë shugurimet e atyre që u bënë vetë klerikë.

Lajmi fatkeq u dha në mes të janarit nga peshkopi Thomas Olmsted i Phoenix. Në një letër drejtuar famullisë të cituar nga Catholic Neës Netëork, ai shkroi se ‘pagëzimet e kryera nga Reverend Andres Arango, një prift i Dioqezës së Phoenix, janë të pavlefshme’.

Peshkopi citoi një shënim doktrinor të lëshuar nga Vatikani në gusht 2020, i cili thoshte se formula ‘Ne ju pagëzojmë në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë’ nuk mund të përdoret për pagëzim. Gjuha e duhur është të thuash ‘Unë’ në vend të ‘Ne’, në kundërshtim me atë që bëri Reverendi Andres.

“Çështja me përdorimin e ‘Ne’ është se nuk është komuniteti që pagëzon një person, por është Krishti dhe vetëm Ai, i cili kryeson të gjitha sakramentet, dhe kështu është Krishti Jezu që pagëzon.” – thuhet në shpjegim.

Letra theksonte se Olmsted nuk dyshonte te prifti për ndonjë keqdashje. Arango ‘nuk e ka skualifikuar veten’ nga shërbimi i tij dhe mbetet në marrëdhënie të mirë me kishën, tha dioqeza.

Megjithatë, kleriku vendosi të jepte dorëheqjen nga pozita e tij, duke filluar nga 1 shkurti. Ai shprehu në një letër se i vinte thellësisht keqardhje për gabimin e tij dhe telashet që shkaktoi ai dhe tha se donte të ‘përkushtonte energjinë dhe shërbimin me kohë të plotë për të ndihmuar në korrigjimin dhe shërimin  e gabimit’.