Vendosni fjalën kyçe....

8 argumentet e gjykatës për dënimin e ish-ministrit të Brendshëm Saimir Tahiri


Gjykata e Posaçme kundër Korrupsionit e Krimit të Organizuar e dënoi sot me 5 vite burg ish-ministrin e Brendshëm Saimir Tahiri.

Ky i fundit përfitoi nga gjykimi i shkuartuar dhe në fund u dënua me 3.4 vite burg vetëm për shpërdorim detyre edhe pse SPAK kërkoi 12 vite burg ndaj tij për tre akuza: ‘Korrupsion të zyrtarëve të lartë’, ‘Trafik të lëndëve narkotike kryer në bashkëpunim’ dhe ‘Grup të strukturuar kriminal’.

Në leximin e vendimit, kreu i trupës së gjyqtarëve që shqyrtuan çështjen, theksoi tetë argumente, të cilat çuan në dënimin e ish-ministrit të Brendshëm.

Sipas gjykatës ka prova për lidhjen e Tahirit me të pandehurit Moisie  Artan Habilaj e kjo ka bërë inflitrimin e e grupit kriminal në policinë e shtetit.

Po kështu në vendim thuhet se vërtetohet që Tahiri ka përfituar përfitime të padrejta nga Habilajt duke shpërdoruar detyrën si dhe nuk ka marrë masat e duhura për t’i dhënë eficencë të plotë policisë në luftën kundër trafikut të drogës.

8 argumentet e gjykatës

  1. Në ngarkim të Saimir Tahirit rezulton lidhje e qëndrueshme në kohë dhe e dokumentuar me prova me të pandehurin Moisi Habilaj dhe Artan Habilaj
  2. Lidhje të tilla të pashpjegueshme me ministrin e Brendshëm që janë të njohura në komunitetin e funksionarëve vendor dhe qendror kanë krijuar premisë më të favorshme për infiltrimin e grupit kriminal në radhët e punonjësve të policisë dhe të shtetit me pasojë të drejtpërdrejtë vështirësi dhe pengesa në drejtim të luftimit të veprimtarie kriminale
  3. Shoqëruar në të njëjtën periudhë edhe me bashkëpunimin në një shkallë të lartë të një numri punonjësish policisë së shtetit dhe agjencive të tjera ligjzbatuese
  4. Shoqëruar në të njëjtën kohë me vazhdimësinë dhe ushtrimin e suksesshëm të aktivitetit kriminal të trafikut të narkotikëve me Moisi Habilaj e të tjerë në kuadër të një organizmi kriminale me këtë veprimtari
  5. Gjykata ka konstatuar dhe mban në vëmendje shkallën e lartë të veprimtarisë së aktiviteteve të paligjshme furnizues me lëndë narkotike që në vlerësimin e gjykatës krijon lidhjen e drejtpërdrejtë të mosveprimit në mënyrë të paligjshme të autoritete shtetërore dhe pasojat kriminale të ardhura
  6. Gjykata ka konkluduar se nuk janë marrë masat e duhura për ti dhënë eficenses të plotë strukturave më të lartë drejtuese të drejtorisë vendore të policisë Vlorë për parandalimin dhe zbulimin e këtyre veprave penale të evidentuara dhe në kundërshtim me ligjin
  7. Gjykata ka konkluduar se i pandehuri Saimir Tahiri provohet se ka përfituar nga Moisi Habilaj dhe Artan Habilaj për përfitime të padrejta dhe njëkohësisht shpërdorimi i detyrës duke dëmtuar interesat e shtetit
  8. Për rrjedhojë Saimir Tahiri ka konsumuar elementë të veprën penale shpërdorimi i detyrës