Vendosni fjalën kyçe....

Afera e inceneratorit, Guvernatori i Pensilvanisë padit kompanitë private për dëmin 360 milionë dollarësh


Zyrtarët e shtetit dhe të qytetit të Harrisburg nisën një padi të premtuar prej kohësh në Gjykatën e Komonuelthit të hënën duke kërkuar pagesën e dëmeve nga një listë e gjatë kompanish profesionale të përfshira në krizën e borxhit të inceneratorit ‘Harrisburg Incinerator’.

Padia përmend një sërë keqpërdorimesh profesionale, mashtrimesh dhe pretendimesh për pasurim të pabazë, firma ligjore, këshilltarë financiarë dhe inxhinierë që i bindën zyrtarët e qytetit të nënshkruajnë një garanci për një projekt rinovimi të rrezikshëm në 2003.

Siç e dinë banorët e Harrisburgut, ai projekt nuk funksionoi siç ishte planifikuar dhe përfundimisht çoi në rrëshqitje të qytetit në prag të kolapsit fiskal nën peshën e një borxhi të akumuluar prej 360 milionë dollarësh.

Të pandehurit në padi përfshijnë:

Firmat ligjore: Buchanan, Ingersoll & Rooney; Obermayer, Rebmann, Maxëell & Hippel; Eckert, Seamans, Cherin & Mellot; dhe Foreman & Caraciolo.

Firmat financiare: RBC Capital Markets Corp. dhe Public Financial Management.

Firma inxhinierike: Buchart Horn Inc.

Padia thekson se të gjitha kompanitë më sipër ishin pjesë e një grupi pune që doli me planin e rrezikshëm të rinovimit dhe pajisën zyrtarët e qytetit që mund të kishin bllokuar me ‘informacion të rremë dhe mashtrues’ të krijuar për të fituar miratimin e tyre, duke përfshirë premtimin për ‘besimin e plotë, fuqinë kreditore dhe tatimore’ të Harrisburg, si garanci.

Kolapsi pasues i projektit përfundimisht do ta detyronte qytetin që të kërkonte daljen garant të shtetit të Pensilvanisë dhe ka rezultuar në një plan rimëkëmbjeje që ka rezultuar në taksa më të larta për banorët e qytetit, ulje të pagave dhe përfitimeve për punonjësit e qytetit, shitje ose dhënie me qira të aseteve publike dhe një shpenzim i konsiderueshëm i fondeve shtetërore si pjesë e procesit të rimëkëmbjes.

Anëtarët e grupit të punës, pretendon padia, ‘ende nuk kanë marrë asnjë përgjegjësi për dëmin që kanë shkaktuar, pavarësisht se kanë përfituar në kurrizin përfundimtar të autoritetit dhe taksapaguesve të qytetit dhe të bashkësisë’.

Padia kërkon dëmshpërblime të papërcaktuara ‘që do të përcaktohen në gjyq, plus kostot e interesit dhe dëmet ndëshkuese.’

Çfarë tha Guvernatori Tom Wolf në lidhje me padinë, në një deklaratë të lëshuar nga zyra e tij e shtypit:

“Është koha për të kërkuar llogari ndaj përgjegjësve për skemën e dështuar të borxhit të inceneratorit dhe për të rikuperuar dollarët e taksapaguesve të humbur nga pakujdesia dhe mashtrimi i tyre. Ky projekt, i nisur në vitin 2003, përfaqëson më të keqen se si lobistët dhe interesat e veçanta i paguajnë taksapaguesit për përfitimin e tyre. Administrata ime po u qëndron përballë këtyre interesave në emër të taksapaguesve dhe ne do të vazhdojmë të luftojmë për të ndaluar këdo që përdor mashtrimin ose hiletë për të përfituar nga taksapaguesit.”

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Pennlive

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani