Vendosni fjalën kyçe....

Zbulimi i ri, vrima e zezë ‘përbindësh’ gjendet në galaktikën xhuxh (Video)


Astronomët kanë gjetur një vrimë të zezë ‘tejet të madhe’ që përmban rreth 200,000 herë masën e Diellit. Ky ‘përbindësh’ i varrosur në pluhurin dhe gazin e një galaktike xhuxh mund të shtojë njohuritë për madhësinë dhe origjinën e vrimave të zeza.

Zbulimi, i paraqitur në një takim virtual të Shoqatës Amerikane Astronomike të hënën, shënon një nga rastet e para ku shkencëtarët ishin në gjendje të vëzhgonin një vrimë të zezë ‘të errësuar’ të strehuar në një galaktikë që ka vetëm disa qindra milionë yje. Kjo galaktikë xhuxh e veçantë quhet Mrk 462.

Duke përdorur Observatorin e rrezeve X të NASA-s Chandra, studiuesit nga Kolegji Dartmouth studiuan tetë galaktika xhuxh që mendohet se strehojnë një vrimë të zezë aktive gjigante duke kërkuar rrezatimin jashtëzakonisht të ndritshëm dhe me energji të lartë të çliruar nga nxehtësia nga procesi i saj i rritjes.

“Për shkak se vrimat e zeza të groposura janë edhe më të vështira për t’u zbuluar se ato të ekspozuara, gjetja e këtij shembulli mund të nënkuptojë se ka shumë më shumë galaktika xhuxhë atje me vrima të zeza të ngjashme.” – tha në një deklaratë të NASA-s, studiuesi Ryan Hickox.

“Kjo është e rëndësishme sepse mund të ndihmojë në adresimin e një pyetjeje madhore në astrofizikë: Si u bënë vrimat e zeza kaq të mëdha kaq herët në univers?”