Vendosni fjalën kyçe....

Bllokimet Covid dyshohet se shtuan numrin e viktimave të abuzimit me drogën mes amerikanëve 18-45 vjeç


Mbidozat e fentanilit janë bërë shkaku kryesor i vdekjes për amerikanët e moshës 18 deri në 45 vjeç, sipas një raporti të ri që tregon vdekjet që lidhen me tejkalimin e drogës.

Midis 2020 dhe 2021, 78,795 të rritur në grupmoshat vdiqën nga droga, me vdekjet që u rritën me gati 4,500 gjatë një viti më parë, sipas një raporti të publikuar nga organizata ‘Familjet kundër Fentanyl’ këtë javë.

Fentanyl tani vret më shumë 18-45-vjeçarë sesa vetëvrasjet, Covid-19 dhe aksidente automobilistike, me numrin e vdekjeve që po përjeton një rritje veçanërisht të mprehtë që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit. Fentanyl është i lidhur me 64% të të gjitha vdekjeve të drogës në SHBA.

“Vdekjet nga fentanyl janë rritur me 49,4% në vetëm 12 muaj, duke tejkaluar 64 mijë vdekje që nga prilli 2021”, pohoi organizata, duke u bërë thirrje ligjvënësve që ta përcaktojnë ilaçin si një armë të shkatërrimit në masë (ËMD).

SHBA vendosi sanksione ndaj katër kompanive kineze të barnave këtë javë pasi i akuzoi për trafikim të fentanilit në vend. Pekini denoncoi vendimin si ‘të gabuar’ dhe nxiti qeverinë amerikane që ‘t’i kërkojë brenda shkaqet e abuzimit me fentanil’.

Disa analistë e kanë lidhur rritjen e vdekjeve nga mbidoza me pandeminë Covid-19, e cila i ka mbajtur të varurit që janë të prekshëm larg ndihmës së duhur dhe ka ndaluar familjarët që të shohin njëri-tjetrin.