Vendosni fjalën kyçe....

Vdekjet nga alkooli në Mbretërinë e Bashkuar shënojnë rekord të ri


Britania e Madhe ka parë rritjen e saj më të lartë vjetore në numrin e vdekjeve të lidhura drejtpërdrejt me konsumin e alkoolit, tregojnë shifrat e reja të qeverisë, me rekordin e zymtë të arritur në vitin 2020 në mes të pandemisë.

Sipas shifrave të reja të publikuara nga Zyra e Statistikave Kombëtare (ONS) të martën, 8,974 vdekje ‘nga shkaqe specifike të alkoolit’ u regjistruan në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2020. Shifra përfaqëson një rritje prej 18.6% të vdekjeve të kësaj kategorie krahasuar me vitin 2019. dhe është rritja më e lartë nga viti në vit që kur të dhënat filluan të gjurmoheshin në 2001, tha ONS.

Të dhënat tregojnë se midis 2012 dhe 2019, numri i vdekjeve specifike të alkoolit mbeti i qëndrueshëm, por vitin e kaluar pa një ‘rritje statistikisht domethënëse’.

Ndërsa Skocia dhe Irlanda kishin vdekshmërinë më të lartë, përkatësisht me 21.5 dhe 19.6 vdekje për 100,000 njerëz, të katër vendet e Mbretërisë së Bashkuar panë një rritje në normat e vdekjeve specifike për alkoolin.

Pothuajse 78% e vdekjeve të tilla janë shkaktuar nga sëmundja alkoolike e mëlçisë, tha organi i statistikave.

ONS nënvizoi se ka ‘shumë faktorë kompleksë’ për t’u analizuar kur merren parasysh të dhënat dhe tha se është ende herët për të dalë në përfundime të shpejta në lidhje me lidhjet e mundshme midis pandemisë dhe rritjes së vdekjeve të lidhura me alkoolin.