Vendosni fjalën kyçe....

NHS-ja në Britani akuzohet se ka ‘mashtruar’ për statistikat e Covid për të nxitur vaksinimin


Shefja e NHS, Amanda Pritchard pohoi se 14 herë më shumë pacientë Covid-19 janë në spitalet e Britanisë sesa në të njëjtën periudhë vitin e kaluar. Megjithatë, edhe vetë NHS ka pranuar se pretendimi i Pritchard përdor shifra mashtruese.

Raportet e shumta të lajmeve të hënën treguan të njëjtën histori: Spitalet e Britanisë po shohin ‘14 herë më shumë pacientë me koronavirus sesa në të njëjtën periudhë vitin e kaluar’ dhe vendi përballet me një ‘dimër të vështirë’, pasi njerëzit po mblidhen në mjedise të mbyllura, ku virusi ka më shumë gjasa të përhapet. .

Burimi i shifrës ‘14 herë’ është Amanda Pritchard, Shefe Ekzekutive e NHS Angli. Pritchard përdori rritjen në dukje alarmante të shtrimeve në spital për të nxitur 4.5 milionë britanikët që ende nuk janë vaksinuar të përveshin mëngët ndërsa ata që i kanë bërë dy dozat të bëjnë të tretën.

Megjithatë, të dhënat e NHS tregojnë se shifrat e Pritchard janë të rreme. Sipas shërbimit shëndetësor, një mesatare 7-ditore prej 9,331 pacientësh Covid-19 ishin në spital në fillim të nëntorit, krahasuar me 12,654 një vit më parë. Pak më shumë se 1,000 njerëz në ditë po pranoheshin në spital në fund të tetorit, krahasuar me 1,500 vitin e kaluar.

Pritchard u akuzua shpejt për përhapjen e lajmeve të rreme.

Mes një zhurme në rritje në internet, zyrtarët e NHS u thanë gazetarëve pak më pas se Pritchard po citonte shifra nga gushti 2021 krahasuar me gushtin 2020. Pranimet në spital ishin vërtet 14 herë më të larta këtë gusht se në 2020, por vetëm për disa ditë nga fundi i muajit. Që atëherë, ato kanë prirje në rënie dhe tani janë të krahasueshme me normën e vitit të kaluar.

Megjithatë, shtrimet në spital vazhdojnë pavarësisht faktit se 9 nga 10 persona mbi moshën 12 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar kanë marrë të paktën një dozë të një vaksine Covid-19, sipas statistikave të NHS.

Rritja e rasteve gjithashtu ka vënë në pikëpyetje efikasitetin afatgjatë të vaksinave, por zyrtarët qeveritarë ende këmbëngulin në vaksinimin si çelës për mposhtjen e virusit – dhe studimet sugjerojnë se ata pacientë të vaksinuar e kalojnë më lehtë nëse preken nga virusi.