Vendosni fjalën kyçe....

Fushata propagandistike britanike nxiti masakrën masive ndaj komunistëve në Indonezi në vitet 1960 – Dokumentet e deklasifikuara


Spiunët britanikë luajtën një rol në vrasjen masive të anëtarëve të Partisë Komuniste të Indonezisë (PKI) në vitet 1960, duke u bërë thirrje vendasve, përfshirë gjeneralët e ushtrisë, që të ‘shfarosnin’ ‘kancerin komunist’, kanë zbuluar gazetat e deklasifikuara.

Përplasja brutale e Ushtrisë Indoneziane ndaj PKI në 1965 dhe 1966 konsiderohet të jetë një nga vrasjet masive më të këqija të shekullit të 20-të. Sipas vlerësimeve të ndryshme, midis 500,000 dhe tre milionë përkrahës të Partisë Komuniste u masakruan.

Dokumentet e deklasifikuara të Zyrës së Jashtme, të cilat u publikuan kohët e fundit nga Arkivat Kombëtare të Britanisë dhe u panë nga gazeta The Guardian, tregojnë se Mbretëria e Bashkuar nuk është pa faj në ato ngjarje tronditëse.

Zyra e Jashtme Britanike kishte mohuar gjithmonë përfshirjen e vendit në goditjen brutale të atyre që fajësohen për lidhjet komuniste në Indonezi.

Tensionet midis PKI dhe ushtrisë indoneziane ishin rritur që nga fillimi i viteve 1960, me presidentin Sukarno duke luftuar për të ekuilibruar forcat rivale. Masakrimi i komunistëve, i mbështetur nga ushtria filloi pas një përpjekjeje të dështuar të grushtit të shtetit nga mbështetësit e Sukarnos brenda radhëve të ushtrisë më 1 tetor 1965.

Disa muaj para kësaj, një ekip specialistësh nga Departamenti i Kërkimit të Informacionit të Zyrës së Jashtme (IRD) ishte vendosur tashmë në Singapor për të prodhuar propagandë për të minuar sundimin e Sukarnos, sipas The Guardian.
Propaganda u nda përmes një gazete në gjuhën indoneziane, e cila thuhej se u përkiste emigrantëve indonezianë, por në fakt ishte lëshuar nga specialistë britanikë në Singapor. Brenda një viti, rreth 28,000 kopje të gazetës ishin botuar. Mbretëria e Bashkuar gjithashtu financoi një stacion radio, të cilin malajzianët po e transmetonin në Indonezi.

Menjëherë pasi filloi masakra e komunistëve nga ushtria, gazeta e prodhuar nga Britania bëri thirrje që ‘PKI dhe të gjitha organizatat komuniste’ të ‘eliminohen’. Ai pretendoi se Indonezia do të mbetet në rrezik ‘për aq kohë sa udhëheqësit komunistë janë në liri dhe niveli i tyre lejohet të mbetet i pandëshkuar’.

Vrasjet dyshohet se u intensifikuan në të gjithë arkipelagun indonezian në javët pas botimit të gazetës, me The Guardian duke këmbëngulur se ‘nuk mund të ketë pak dyshim se diplomatët britanikë u bënë të vetëdijshëm për atë që po ndodhte’. Spiunët e Mbretërisë së Bashkuar në rajon kishin të gjitha mjetet për të përgjuar komunikimet e qeverisë indoneziane dhe për të monitoruar lëvizjen e ushtrisë së saj, sipas gazetës.

Një nga gazetat, e nxjerrë gjatë goditjes së komunistëve, kishte vlerësuar ‘shërbimet luftarake dhe policinë’ për ‘kryerjen e një pune të shkëlqyeshme’.