Vendosni fjalën kyçe....

Studimi: Mbi 50 milionë njerëz u prekën nga çrregullime të mëdha depresive për shkak të pandemisë


Pandemia ka shtuar barrën e çrregullimeve depresive dhe ankthit në mbi 200 vende vitin e kaluar. Të paktën kështu tregon një studim i ri, sipas të cilit ndikimi i Covid-19 ka rritur numrin e njerëzve në depresion me gati një të tretën.

Studimi është publikuar të premten në revistën mjekësore The Lancet.

Sipas studiuesve, janë regjistruar 53.2 milionë raste shtesë – një rritje prej 27.6%  të çrregullimeve të mëdha depresive si dhe 76.2 milionë raste të çrregullimeve të ankthit.

Për të matur ndikimin e pandemisë në çdo zonë të caktuar, ekipi analizoi normat e përditshme të infeksionit SARS-CoV-2, kufizimet në lëvizjet e njerëzve dhe shkallën ditore të vdekshmërisë së tepërt. Doli se vendet më të goditura në dy kriteret e para korrespondonin me një rritje të dokumentuar të çrregullimeve depresive dhe ankthit. Studimi arriti në përfundimin se rritja e infeksioneve dhe ulja e lëvizshmërisë janë “të lidhura ndjeshëm” me përkeqësimin e shëndetit mendor.

Ekipi, zbuloi megjithatë se norma e tepërt e vdekshmërisë “nuk ishte e lidhur me ndryshimin e prevalencës për çrregullime të mëdha depresive ose çrregullime ankthi”.

Studimi zbuloi gjithashtu se shëndeti mendor i grave u prek më shumë nga pandemia sesa ai i burrave. Të rinjtë u prekën më shumë se grupmoshat më të vjetra, pasi vuanin nga mungesa e ndërveprimit me kolegët, pasi shkollat ​​u mbyllën dhe u vendosën kufizime të tjera shoqërore.

“Për më tepër, të rinjtë kanë më shumë gjasa të mbeten të papunë gjatë dhe pas krizave ekonomike sesa të moshuarit.”– vunë re studiuesit, citon RT.

Duke paralajmëruar se çrregullimet e shëndetit mendor shtojnë rreziqet e sëmundjeve të tjera dhe vetëvrasjeve, studimi u bëri thirrje qeverive në të gjithë botën të forcojnë sistemet e shëndetit mendor.

“Ata duhet të marrin në konsideratë mesazhet e shëndetit publik në lidhje me ndikimet e shëndetit mendor të Covid-19, sesi individët mund të menaxhojnë më së miri shëndetin e tyre mendor dhe rrugë të përcaktuara mirë për vlerësimin dhe qasjen në shërbime.”– tha revista.

Mosmarrja e asnjë veprimi përballë ndikimit të vlerësuar të pandemisë në përhapjen dhe barrën e çrregullimeve të mëdha depresive dhe çrregullimeve të ankthit nuk duhet të jetë një opsion.