Vendosni fjalën kyçe....

Ajri i ndotur shkaktar i sëmundjeve, OBSH: Tirana mbi normat e lejuara të BE-së


Kryeqyteti rezulton si qyteti me nivelin më të lartë të ndotjes së ajrit urban, sipas monitorimit të Agjencisë Kombëtare të Mjedisit për 2017, i cili nuk është kryer i plotë për shkak të mungesës së fondeve. Por ajo çka vihet re është tejkalim i normës vjetore së Bashkimit Europian, raporton Top Channel.

Trafiku i rënduar, lëvizja e automjeteve të vjetra, urbanizimi i popullsisë, etj. kanë ndikuar në rritjen e nivelit të ndotjes së ajrit, duke sjellë probleme frymëmarrjeje në shëndetin e popullatës.

Por edhe ndërtimet pa kriter janë burim ndotjeje të cilësisë së ajrit. Pluhurat e punimeve mbërrijnë në ballkonet e pallateve. Me këtë nivel ndotjeje është e pamundur të ndesh rrobat jashtë banese.

Ndërkohë që disa banorë kanë gjetur zgjidhje, me mbulimin e ballkoneve me perde, në mënyrë që ajri i ndotur të mos hyjë teksa hapet dera. Megjithatë, kur lë shtëpinë, ndotja e ajrit është e pashmangshme.

OBSH vlerëson se 80% e vdekjeve të parakohshme nga sëmundjet e zemrës, 14% të vdekjeve nga sëmundjet e mushkërive, dhe 6% te vdekjeve nga kanceri i mushkërive, lidhen me ndotjen e ajrit urban.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *