Vendosni fjalën kyçe....

Shkencëtarët në Wuhan u përpoqën të infektojnë lakuriqët me koronavirus 18 muaj para rastit të parë, tregojnë dokumentet


Hulumtimi mbi lakuriqët e shpellave në Yunnan mund të ketë vijuar pavarësisht mungesës së fondeve, tha Prof Angus Dalgleish, Universiteti i Londrës

Shkencëtarët në Wuhan po planifikonin të lëshonin nga ajri koronaviruse në popullatat e lakuriqëve kinezë për t’i vaksinuar kundër sëmundjeve që mund të kapërcenin tek njerëzit, zbulojnë propozimet e granteve të rrjedhura që datojnë nga viti 2018.

Dokumentet tregojnë se vetëm 18 muaj para se të shfaqeshin rastet e para të Covid-19, studiuesit paraqitën planet për të lëshuar nanocopëza që depërtojnë në lëkurë që përmbajnë ‘proteina të reja kimerike të koronavirusit’ të lakuriqëve të natës në lakuriqët e shpellave në Yunnan, të vendosura rreth 2,000 km në jugperëndim të Wuhan.

Ata gjithashtu planifikuan të krijonin viruse kimerike të zgjeruara gjenetikisht për të infektuar njerëzit më lehtë dhe kërkuan 14 milionë dollarë nga Agjencia e Projekteve të Kërkimeve të Avancuara të Mbrojtjes të SHBA-së.

Ata shpresuan të prezantonin ‘vende të ndarjes specifike për njerëzit’ për të goditur koronaviruset, gjë që do ta bënte më të lehtë për virusin të hynte te njerëzit. Kur Covid-19 u rendit gjenetikisht, shkencëtarët u habitën se si virusi kishte zhvilluar një përshtatje kaq specifike për njeriun në proteinën Spike, arsyeja pse virusi është kaq invektiv.

Dokumentet u publikuan nga një ekip hetimor i quajtur Drastic, i krijuar nga shkencëtarët për të parë origjinën e Covid-19. Drastic tha: “Duke pasur parasysh që ne gjejmë në këtë propozim, një diskutim të prezantimit të planifikuar të vendeve të ndarjes specifike për njerëzit, shqyrtimi nga komuniteti më i gjerë shkencor i besueshmërisë së futjes artificiale është i garantuar.”

Ai përfshinte planet për të përzier koronaviruset natyrore me rrezik të lartë me varietete më infektive, por më pak të rrezikshme.

Peter Daszak, atëherë anëtar i ekipit të Organizatës Botërore të Shëndetit që heton origjinën e koronavirusit COVID-19, flet për mediat në Institutin e Virologjisë Wuhan më 3 shkurt 2021. FOTO NGA HECTOR RETAMAL/AFP VIA GETTY IMAGES

Oferta u paraqit nga zoologu britanik Peter Daszak i EcoHealth Alliance, organizata amerikane që ka punuar ngushtë me Institutin e Virologjisë Wuhan për viruset e lakuriqëve.

Anëtarët e ekipit përfshinin Dr Shi Zheng Li, e quajtur ‘gruaja e lakuriqëve të natës’, si dhe studiues nga Universiteti i Karolinës së Veriut dhe Qendra Kombëtare e Shëndetit të Kafshëve të Egra të Shërbimit Gjeologjik të SHBA-së.

Agjencia e Projekteve të Kërkimeve të Avancuara të Mbrojtjes të SHBA-së refuzoi të financojë propozimin, duke thënë: “Projekti mund t’i kishte vënë në rrezik komunitetet lokale” dhe paralajmëroi se ekipi nuk kishte marrë parasysh rreziqet e rritjes së virusit ose lëshimit të një vaksinë nga ajri.

Ekipi gjithashtu kishte shqetësime në lidhje me programin e vaksinave dhe tha se ata ‘do të kryenin një komunikim arsimor në mënyrë që të ketë një kuptim publik se çfarë po bëjmë dhe pse po e bëjmë atë, veçanërisht për shkak të konsumit të lakuriqëve në rajon’.

Profesori Angus Dalgleish, në St George’s, Universiteti i Londrës, tha se instituti Ëuhan kishte bërë punë ‘përfitimit të funksionit’ para pandemisë, tha se kërkimi mund të ketë vazhduar pa fonde.

“Ky është qartë një ‘përfitim i funksionit’, duke inxhinieruar vendin e ndarjes dhe lustruar viruset e reja për të rritur infektueshmërinë e qelizave njerëzore në më shumë se një linjë qelizore,” tha ai.

Viscount Ridley, i cili ka qenë bashkëautor i një libri mbi origjinën e Covid-19 dhe i cili shpesh ka bërë thirrje për hetim se çfarë e ka shkaktuar pandeminë, tha:

“Për më shumë se një vit jam përpjekur në mënyrë të përsëritur t’i bëj pyetje Peter Daszak po pa përgjigje. Tani rezulton se ai kishte shkruar këtë pjesë jetike të informacionit në lidhje me punën e virusit në Wuhan, por nuk pranoi ta ndante atë me botën. Peter Daszak dhe EHA propozuan injektimin e koronaviruseve vdekjeprurëse kimerike të lakuriqëve të mbledhur nga Instituti i Virologjisë Wuhan te minjtë, dhe shumë më tepër.”

Studimet janë konfirmuar si origjinale nga një ish-anëtar i administratës Trump.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Ottawacitizen

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani