Vendosni fjalën kyçe....

Kremlini hedh poshtë pretendimin e Gjykatës Europiane se Rusia helmoi Litvinenko: S’ka asnjë provë për këtë


Rusia ka hedhur poshtë kategorikisht një vendim të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, i cili arriti në përfundimin se agjentët e inteligjencës të vendit kishin dorë në helmimin fatal të Alexander Litvinenkos, një ish-spiun i cili u largua në Mbretërinë e Bashkuar.

Duke folur me gazetarët pasi gjykata dha vendimin të martën, Sekretari i Shtypit i Kremlinit, Dmitry Peskov, tha se gjyqtarët nuk kishin prova thelbësore për të mbështetur pretendimet se shteti rus ishte përfshirë në vdekjen e Litvinenkos.

“Nuk ka gjasa që GJEDNJ të ketë fuqitë ose aftësitë teknologjike për të pasur informacion mbi këtë çështje,” tha ai.

“Ende nuk ka rezultate nga ky hetim,” shtoi Peskov, “prandaj është e pabazuar të bësh deklarata të tilla.”

Vendimi, i miratuar nga gjyqtarët të martën, argumentoi se ‘Rusia ishte përgjegjëse për vrasjen e Litvinenkos në Mbretërinë e Bashkuar’.

Ish-agjenti rus vdiq në një spital në Londër në 2006 pasi hetuesit britanikë arritën në përfundimin se ishte një helmim me një izotop radioaktiv të rrallë, Polonium-210. Ata pretendojnë se substanca u fut në pijen e tij gjatë një takimi në një hotel aty pranë dhe këmbëngulin se shteti rus kishte urdhëruar vrasjen.