Vendosni fjalën kyçe....

Polonia duhet të paguajë 500,000 euro në ditë për shpërfilljen e vendimit të gjykatës së BE -së mbi minierën Turow


Polonia duhet të paguajë një gjobë ditore prej 500,000 eurosh për injorimin e një urdhri të mëparshëm nga gjykata e lartë e Bashkimit Evropian për të ndaluar funksionimin në minierën e linjitit Turow, me CEO-n e saj që e dënoi gjobën si “të çuditshme”.

Të hënën, Gjykata e Drejtësisë e BE-së (CJEU) konfirmoi se po zbatonte dënimin financiar kundër Varshavës, duke deklaruar se Polonia duhet t’i paguajë Komisionit Evropian gjobën ditore prej gjysmë milioni euro derisa të shohë pajtueshmërinë me urdhrin e mëparshëm.

Gjykatësit nga gjykata me qendër në Luksemburg thanë se gjoba është ‘e nevojshme për të penguar shtetin anëtar të vonojë sjelljen e tij në përputhje me atë urdhër’.

Wojciech Dabrowski, CEO i kompanisë që operon minierën, Polska Grupa Energetyczna (PGE), tha se vendimi i gjykatës për të vendosur gjoba ishte ‘i çuditshëm’ dhe se firma nuk pajtohet me veprimin e ndërmarrë. Qeveria polake gjithashtu është zotuar se operacionet e minierës do të vazhdojnë pavarësisht vendimit.

Republika Çeke ndërmori veprime ligjore kundër Polonisë në shkurt për veprimaritë në minierë, e cila gjithashtu ndodhet pranë kufirit gjerman, duke pretenduar se ajo ndoti ujin e pijshëm të qytetarëve të saj. Pasi Varshava nuk iu bind urdhrave të gjykatës në maj për të ‘ndërprerë menjëherë punën për nxjerrjen e linjitit në minierë’, Praga i kërkoi gjykatës që të gjobisë Poloninë me 5 milionë euro në ditë.

Kryeministri polak Mateusz Moraëiecki kritikoi vendimin e majit, duke e quajtur atë ‘shumë të rrezikshëm’ për sigurinë energjetike të vendit të Evropës Qendrore dhe për 5,000 njerëzit e punësuar në minierë.

Ndryshe nga Gjermania fqinje, Polonia është ende shumë e varur nga qymyri si burim kryesor i energjisë, duke përbërë rreth 70% të prodhimit të saj të përgjithshëm të energjisë. Në vitin 2018, miniera në qendër të veprimit ligjor prodhoi rreth 6.5 milionë ton qymyr.