Vendosni fjalën kyçe....

Ish-komisioneri i BE-së përballet me akuzat për ryshfet lidhur me skandalin 60 milionë eurosh të duhanit


Ish-komisioneri evropian John Dalli do të përballet me akuzat për një përpjekje të ndihmësit të tij për të anuluar ndalimin e snusit, një formë duhani pa tym, në një ryshfet në vlerë 60 milionë euro, duke bërë që zyrtari të japë dorëheqjen.

Të hënën, Times of Malta zbuloi se Dalli, i cili më parë ka shërbyer si Komisioner Evropian për Shëndetësinë, do të dalë para gjykatës më 17 shtator mbi pretendimet e përfshirjes së tij në një skandal ryshfeti miliona euro me një kompani duhani suedeze.

Akuzat për ryshfet në fjalë lidhen me ndihmësin e Dalli -t, Silvio Zammit, i cili dyshohet se ishte përpjekur të merrte një ryshfet prej 60 milionë eurosh nga Sëedish Match për të anuluar ndalimin e Bashkimit Evropian për snus në vitin 2012. Shitja e snus është ndaluar në Bashkimin Evropian që nga viti 1992, përveç në Suedi.

Zyrës së Brukselit kundër Mashtrimit, e njohur me akronimin OLAF, më pas iu kërkua të hetonte akuzat. Rezultatet e hetimit pesë-mujor zbuluan se kishte ‘një numër provash rrethanore të paqarta dhe konvergjente të mbledhura gjatë hetimit’ që sugjeruan se Dalli ishte në dijeni të përpjekjeve për ryshfet, por nuk i ndaloi ato, duke e detyruar atë të jepte dorëheqjen.

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani