Vendosni fjalën kyçe....

Biden pas tërheqjes së plotë nga Afganistani: Qëndrimi i gjatë nuk ishte opsion, mbaj përgjegjësi për vendimin


Presidenti amerikan Joe Biden filloi fjalimin e tij mbi mbylljen e luftës në Afganistan duke falënderuar personelin ushtarak amerikan për punën e tyre duke evakuuar më shumë se 120,000 nga Kabuli.

“Ky numër është më shumë se dyfishi i asaj që shumica e ekspertëve mendonin se ishte e mundur,” tha ai. “Asnjë komb nuk ka bërë ndonjëherë diçka të tillë në të gjithë historinë.”

Ai tha se operacioni nuk do të ishte i mundur pa “aftësinë, trimërinë dhe guximin vetëmohues” të trupave amerikane, diplomatëve dhe personelit të inteligjencës.

“Ata e bënë atë duke u përballur me një turmë të madhe turmash që kërkonin të largoheshin nga vendi dhe e bënë atë duke ditur që terroristët e Isis-K, armiqtë e betuar të talebanëve, fshiheshin në mes të atyre turmave.”

Trembëdhjetë trupa amerikanë u vranë në operacion, si dhe 20 u plagosën.

Biden pranoi se ushtria afgane u rrëzua më shpejt nga sa pritej para afatit të 31 gushtit.

“Unë udhëzova ekipin tonë të sigurisë kombëtare që të përgatitet për çdo eventualitet, madje edhe atë,” tha ai. “Ne ishim gati kur forcat afgane të sigurisë … nuk qëndruan aq gjatë sa priste dikush.”

Më shumë se 2,400 ushtarakë amerikanë u vranë në luftën afgane, me gati 23,000 të plagosur.

Presidenti Biden tha se ai pranon përgjegjësinë për vendimin për t’u tërhequr nga Afganistani, duke shtuar se ai beson se qëndrimi më i gjatë nuk ishte një opsion.

“Disa thonë se ne duhet të kishim filluar evakuimin masiv më herët dhe nuk mund ta kishim bërë këtë në një mënyrë më të rregullt,” tha ai. “Unë nuk pajtohem me respekt.”

Biden tha se ai beson se edhe nëse evakuimet do të kishin filluar në qershor ose korrik, prapë “do të kishte pasur një nxitim për në aeroport”.