Vendosni fjalën kyçe....

Arrihet marrëveshja, Egjipti do lëshojë anijen Ever Given që bllokoi Suezin


Egjipti do të lëshojë anijen e mallrave që bllokoi Kanalin e Suezit në mars, pasi ra dakord për një marrëveshje kompensimi me pronarët dhe siguruesit e anijes.

Të dy palët thanë se Ever Given do të lejohet të Mërkurën të largohet nga Liqeni i Madh i hidhur, pika e rrugës në mes të kanalit, ku është bllokuar.

Kushtet e marrëveshjes nuk u zbuluan, por Egjipti kishte kërkuar 550 milion dollarë (397 milion).

Gjatësia 400 metra e Ever Given u bë pykë nëpër kanal pasi u përplas mes erërave të forta.

Anija hapi rrugën gjashtë ditë më vonë pas një operacioni shpëtimi që përfshinte një flotilje anije tërheqëse dhe anije pastrimi, dhe gjatë së cilës një person u vra.

Tregtia globale u ndërpre pasi qindra anije duhej të prisnin për të kaluar përmes rrugës ujore 193 km e cila lidh Detin Mesdhe me Detin e Kuq dhe siguron lidhjen më të shkurtër detare midis Azisë dhe Evropës.