Vendosni fjalën kyçe....

Shirley Pinto, deputetja e parë e shurdhër betohet në Parlamentin e Izraelit me gjuhën e shenjave


Shirley Pinto, deputetja e parë e shurdhër e Knesset, Parlamentit izraelit, u betua në zyrë të sot duke përdorur gjuhën e shenjave.

Pinto, një deputete nga partia Yamina e kryeministrit Naftali Bennett, hyri në parlamentin izraelit pas dorëheqjes së një prej ministrave të partisë përmes “Ligjit Norvegjez”, i cili lejon çdo deputet që është emëruar në një post kabineti të largohet përkohësisht nga Knesset, duke lejuar kështu një tjetër kandidat në listën e partisë për të hyrë në parlament në vend të tyre.

Sekretari i Përgjithshëm i Knesset, Yardena Meller-Horowitz thirri emrin e Pinto-s në plenum, dhe ligjvënësi qëndroi dhe, në të dy gjuhët e shenjave dhe në të folur Hebraisht, u betua për besnikërinë e saj ndaj Knesset.

Pinto është një aktiviste për një kohë të gjatë për çështje që lidhen me aftësinë e kufizuar, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me dëmtimin e dëgjimit dhe shërben si përfaqësues i Yamina në Kongresin Botëror Zionist.

Ajo u bashkua me partinë – atëherë e quajtur E Djathta e Re – në fillim të vitit 2019 në listën e saj të kandidatëve, por partia nuk arriti të kapërcejë pragun zgjedhor.

Kryeministri Naftali Bennett, kreu i Yamina, përgëzoi Pinto dhe vlerësoi rastin historik.

“Një nga momentet më domethënëse për mua – për të gjithë ne,” shkroi ai në Twitter pasi ajo u betua. “E dashura ime Shirley, unë jam shumë krenare për ty.”

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Izraeli Sot