Vendosni fjalën kyçe....

Përballja mes Herzog dhe Peretz, një grua në garën presidenciale në Izrael


Presidenti i 11-të i Shtetit të Izraelit pritet të zgjidhet të mërkurën, kur 120 anëtarë të Knesset do të votojnë me votim të fshehtë.

Deputetët do të zgjedhin midis kryetarit të Agjencisë Hebraike Isaac Herzog, babai i të cilit ishte presidenti i gjashtë dhe pedagoges, fituese të Çmimit Izraelit, Miriam Peretz, e cila fitoi famë për mesazhet e saj të unitetit pasi dy nga bijtë e saj u vranë në luftime në ushtrinë izraelite, IDF.

Nëse zgjidhet, Peretz do të bëhej gruaja e parë presidente e Izraelit. Nëse Herzog fiton, ai do të bëhej presidenti i parë, babai i të cilit kishte qenë president.

Si Herzog, i cili vizitoi Murin Perëndimor të Martën për t’u lutur për sukses, dhe Peretz vazhduan përpjekjet e tyre për t’u takuar me sa më shumë deputetë të jetë e mundur përpara votimit.

Çdo fraksion i Knesset u ka dhënë MK-ve të saj lirinë për të votuar ndërgjegjen e tyre, në vend se t’i detyrojë ata me disiplinën e fraksionit. Asnjë nga fraksionet nuk miratoi një kandidat.

Kjo është gara e parë presidenciale në Izrael në të cilën asnjë nga kandidatët nuk ishte MK e tanishëm.

Kryetari i Knesset, Yariv Levin, do të fillojë zyrtarisht votimin në 11:00 paradite Sekretari i Knesset Yardena Muller Horowitz do të thërrasë MK-të në mënyrë alfabetike për të votuar në një kuti të posaçme votimi në plenumin e Knesset.

Votat do të numërohen nga katër deputetë në komitetin e votimit: David Bitan (Likud), Emilie Moatti (Laburist), Yoel Razvozov (Yesh Atid) dhe Yosef Taieb (Shas). Një rivotim do të mbahej nëse asnjë kandidat nuk merr shumicën me 61 vota.

Pasi të ketë një fitues, Levin, zëvendësfolësit e Knesset dhe Muller Horowitz do të vizitojnë dhomën e caktuar për kandidatin i cili fitoi për të njoftuar rezultatet.

Presidenti i ri do të betohet kur mandati i Presidentit Reuven Rivlin të përfundojë më 9 korrik.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Izraeli Sot