Vendosni fjalën kyçe....

Qeveria britanike përdori fshehurazi të dhënat e telefonit celular për të studiuar vaksinimin në vend


Qeveria e Britanisë ka pranuar se ka përdorur të dhëna telefonike për të analizuar modelet e lëvizjes së njerëzve pa dijeninë e tyre, si pjesë e një studimi të vaksinimit, pretendon një raport i ri. Zyrtarët thuhet se kanë ruajtur anonimitetin e subjekteve.

Gazeta ‘Telegraf’ citoi një raport nga ‘Grupi i Pavarur i Shkencave Pandemike’ (SPI-B) i cili tha se studiuesit nga Universiteti i Oksfordit përdorën në mënyrë të fshehtë të dhëna nga celularët e qytetarëve si pjesë e studimit të tyre se si vaksinimi ndikon në stilin e jetës së njerëzve.

SPI-B këshillon Grupin Këshillimor Shkencor për Emergjencat (SAGE), i cili nga ana tjetër këshillon qeverinë. Universiteti i Oksfordit, që e zhvilloi vaksinën Covid-19 së bashku me firmën farmaceutike britaniko-suedeze AstraZeneca, kreu studimin në emër të SPI-B.

Shkencëtarët thanë se kishin gërmuar ‘të dhënat e lëvizshmërisë së celularëve për 10 përqind të popullsisë britanike’ në shkurt dhe veçuan 4,254 njerëz të vaksinuar. Ata më pas monitoruan modelet e lëvizjes së grupit për javën para dhe javën pas vaksinimit.