Vendosni fjalën kyçe....

Shtëpia e parë njerëzore? Arkeologët zbulojnë gjurmët e mjeteve prej guri 1.8 milion vjet të vjetra në shpellën afrikane


Studiuesit izraelitë dhe kanadezë thonë se kanë zbuluar prova që banorët prehistorikë të një shpelle të Afrikës së Jugut po krijonin mjete guri gati dy milion vjet më parë, duke e bërë shpellën një nga ‘shtëpitë’ më të vjetra në botë.

Zbulimi u bë në Shpellën Wonderwerk, një vend i njohur arkeologjik i vendosur në shkretëtirën Kalahari të Afrikës Jugore. Studiuesit kanë gërmuar shpellën për vite me rradhë dhe një grup gjeologësh dhe arkeologësh nga Universiteti Hebraik i Jeruzalemit dhe Universiteti i Torontos thonë se kanë gjetur provat më të hershme të aktivitetit njerëzor në dhomën nëntokësore, emri i të cilit në gjuhën Afrikane do të thotë ‘Mrekulli’.

Ekipi analizoi shtresat sedimentare me trashësi 2.5 metra që përmbanin mjete guri, mbetje kafshësh dhe gjurmë të tjera të jetës parahistorike. Ata më pas matën sinjalin magnetik të mostrave të sedimenteve. Sipas arkeologëve, shpella kishte vendosur mjete të thjeshta guri që datojnë 1.8 milion vjet dhe ata gjithashtu gjetën prova se zjarret ishin ndezur atje mbi një milion vjet më parë.

Megjithëse mjetet e vjetra prej guri janë gjetur në pjesë të tjera të Afrikës, zbulimi i ri është unik sepse është bërë në një shpellë, në krahasim me një vend në ajër të hapur. Provat e vendosjes së zjarrit brenda shpellës ishin veçanërisht domethënëse, pasi gjurmë të ngjashme të hirit të gjetura në ajër të hapur mund të kishin qenë rezultat i zjarreve natyrore.

Duke përshëndetur përparimin, media izraelite e përshkroi shpellën si ‘shtëpinë më të vjetër në historinë njerëzore’.