Vendosni fjalën kyçe....

Biologët detarë identifikojnë specien e re të oktapodit “Dumbo” që jeton 7,000 m nën nivelin e detit (Foto)


Kur kërkuan për kafshë të pa identifikuara deri më tani në thellësitë më të errëta të oqeaneve, studiuesit prisnin të gjenin specie të kobshme, por kohët e fundit, ata hasën një krijesë të re krejtësisht të egër: një oktapod Dumbo.

Duke përdorur teknikat e skanimit pothuajse tërësisht jo-invazive në vend të testeve dhe diseksioneve standarde shumë invazive dhe ndonjëherë fatale të laboratorit, studiuesit nga Universiteti i Bonit identifikuan me sukses oktapodin Grimpoteuthis, ose oktapodin Dumbo, të paparë më parë.

Ai i përket një race tashmë të rrallë oktapodi dhe u zbulua në pjesën veriore të Emperor Seamounts, një kurriz malor nënujor në veriperëndim të Oqeanit Paqësor. Ata jetojnë në thellësi prej 7,000 metrash (22,966 metra).

Në vend që të zbërthenin Dumbo, biologët detarë në vend të kësaj përdorën rezonancë magnetike të fushës së lartë dhe skanime tomografike mikro-kompjuterike për të konstatuar origjinën e saj para se të kryenin analiza të gjeneve minimale invazive në mostrat e indeve për të verifikuar se ishte me të vërtetë një specie e re.