Vendosni fjalën kyçe....

Beteja e performancës, Vodafone humbet primatin, kompania One ofron shërbimet më cilësore


Në raportin e parë të përvojës së rrjetit celular për Shqipërinë të kryer nga Opensignal, gjetjet janë për një konkurrencë të fortë midis ofruesëve të shërbimeve mobile One dhe Vodafone në të gjitha kategoritë e vlerësimit. Vodafone fiton dy çmime të drejtpërdrejta, por One fiton tre, dhe operatorët ndajnë dy çmimet e mbetura.

Me 5G që ende nuk do operojë në Shqipëri, përdoruesit qasen në internet në rrjetin 4G. Dhe këtu ALBtelecom është dukshëm pas dy liderëve të tregut me rezultate shumë më të ulëta për Disponueshmërinë 4G – kohën që përdoruesit kalojnë të lidhur me 4G – dhe për Përvojën e Mbulimit 4G, si dhe për Shpejtësinë e Shkarkimit dhe Përvojën e Shpejtësisë së Ngarkimit.

Sidoqoftë, 4G ka të ngjarë të mbetet lloji dominues i rrjetit për disa kohë për shkak të sfidave në spektrin 700 MHz për shërbimet 5G, përdorimit relativisht vonë të shërbimeve 4G në 2015 dhe kohës për objektivat qeveritare të 5G. Në Planin Kombëtar për Zhvillimin e Qëndrueshëm të Infrastrukturës qëllimi është që 5G të mbulojë një qytet të madh, korridoret kryesore të transportit dhe vendet e tjera kryesore strategjike deri në fund të vitit 2025.

Në këtë raport mbi përvojën e rrjetit celular OpenSignal analizon matjet në botën reale të regjistruara nga përdoruesit midis 90 ditëve, midis 1 janarit dhe 31 marsit 2021 në të gjithë brezat e teknologjisë mobile.

Duke iu referuar tabelës One i merr primatin Vodafone me këtë të fundit që është fituese vetëm në dy kategori kundrejt rrjetit One që është fituese në tre kategori dhe ndajnë çmim në dy kategori.

Vodafone fiton çmimin Video Experience, me një përvojë shumë të mirë

Me një rezultat prej 74.2, Vodafone ka një epërsi të qartë ndaj One’s 68.1, dhe ALBtelecom me 61.6 në shkallën tonë 100 pikë. Vodafone thjesht nuk arrin të arrijë kategorinë Excellent duke treguar se ka ende vend për t’u përmirësuar. Përvoja e videos përdor teste të transmetimit të videos në kohë reale për të përcaktuar sasinë e përvojës së perceptuar të përdoruesve tanë të videove duke përdorur një metodologji të bazuar në ITU.

One dhe Vodafone bashkërisht fitues në çmimin Download Speed Experience

Në shpejtësinë e shkarkimit, rezultatet e One dhe Vodafone janë statistikisht të lidhura me rezultatet e Shpejtësisë së Shkarkimit përkatësisht prej 33.3 Mbps dhe 32.2 Mbps. Ky rezultat i ndryshëm kur krahasohet me Video Experience demonstron se shpejtësia e lartë e shkarkimit nuk do të thotë automatikisht që përdoruesit do të shijojnë një përvojë të shkëlqyer të transmetimit të videos në celular. Përdoruesit që lidhen me ALBtelecom panë një shpejtësi mesatare afërsisht 20 Mbps më të ngadaltë se shpejtësia që përdoruesit përjetuan kur përdorin One dhe Vodafone.

Çmimi Games Experience fitohet nga One

Për lojërat me celularë me shumë lojtarë, përdoruesit e One regjistruan një rezultat prej 73.4, pak më përpara se rezultati i Vodafone prej 70, me ALBtelecom përsëri në vendin e tretë me një rezultat prej 47.9. Përvoja e Lojërave pasqyron përvojën e lojërave në internet të kategorive të njohura të lojërave të tilla si Battle Royale (p.sh. Fortnite ose PUBG) ose MOBA (p.sh. Arena of Valor).Të dy Vodafone dhe One janë vendosur në kategorinë Fair, që do të thotë se shumica e përdoruesve ndiheshin të aftë të kontrollonin lojën pa shumë kontroll automatik për të kompensuar problemet e rrjetit, por shumica e lojtarëve vunë re një vonesë midis veprimeve të tyre dhe rezultateve të lojës.

Ndarja e fotove, dokumenteve ose videove në internet është më e shpejtë me One sipas përdoruesve tanë

Çmimi Upload Speed Experience fitohet nga One me një shpejtësi prej 10.9 Mbps. Diferenca midis rezultatit të Njërit dhe rezultatit Vodafone prej 9.1 Mbps është mjaft e shkëlqyeshme që Njëri të fitojë këtë çmim shpejtësie plotësisht, ndryshe nga barazimi për “Shpejtësinë e Shkarkimit”. Shpejtësia e ngarkimit është e rëndësishme për përdoruesit e biznesit që ndajnë dokumente zyre ose lidhen me rrjete private virtuale dhe për përdoruesit e mediave sociale që dëshirojnë të ngarkojnë foto dhe video në Instagram, Tik Tok ose Twitter.

Gara për Disponueshmërinë 4G dhe Përvojën e Mbulimit 4G gjithashtu është luftuar nga afër

Koha që përdoruesit tanë kalojnë të lidhur me 4G – Disponueshmëria 4G – është e lidhur statistikisht midis One (87.6%) dhe Vodafone (87.4%) dhe kështu që të dy operatorët së bashku fitojnë çmimin e Disponueshmëria 4G. Sidoqoftë, kur marrim parasysh se si përdoruesit përjetojnë shtrirjen gjeografike të rrjeteve 4G, ne gjejmë skajet e Vodafone përpara për të fituar çmimin 4G Coverage Experience me një rezultat prej 7.8 në një shkallë prej 10 pikësh me One të dytin me 7.4.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *