Vendosni fjalën kyçe....

Qeveria italiane miraton dekretin 32 miliardë euro, do adresojë ndihën ndaj ekonomisë, bizneseve dhe turizmit


Këshilli italian i Ministrave miratoi tekstin e dekretit “Mbështet”. “Është një përgjigje domethënëse, shumë e qëndrueshme ndaj varfërisë, ndaj nevojës që kanë bizneset dhe punëtorët, është një përgjigje e pjesshme, por më e mia që kemi qenë në gjendje të bëjmë brenda këtij alokimi”, tha Kryeministri Mario Draghi. “Qëllimi ynë është t’u japim sa më shumë para sa më shumë njerëzve që të jetë e mundur në kohën më të shkurtër të mundshme”, shtoi ai.

Gurët e themelit të dekretit janë mbështetja për bizneset, punën dhe një ndihmë në luftën kundër varfërisë.

Një transaksion prej 32 miliardësh euro që është akoma i pjesshëm dhe do të korrigjohet me një devijim të ri në prill.

“Menjëherë 11 miliardë në ekonomi”

“Tre të katërtat e shumës prej 32 miliardë” të dekretit “Sostegno” “është destinuar për sipërmarrjet”. Bëhet fjalë për rreth 11 miliardë, dhe “objektivi, referuar dekreteve të mëparshme dhe braktisjes së kodeve Ateco, shpejtësia e pagesave.

Do të jetë zyra e të ardhurave që ofron një platformë për pagesat që do të fillojnë në 8 Prill për ata që kanë aplikuar. Nëse gjithçka shkon siç është planifikuar, 11 miliardë do të hyjnë në ekonomi në muajin Prill”.

Ministri i Ekonomisë, Daniele Franco, i cili ilustroi masën në detaje. “Ekzistojnë pesë linja veprimi: bizneset, ndërhyrjet për të mbështetur punën dhe luftuar varfërinë, shëndetin dhe sigurinë. Pastaj ka ndërhyrje për arsimin, turizmin dhe bujqësinë”, shpjegoi ai.

Për kompanitë, masa kryesore është “kontributi i pakthyeshëm për TVSH-në, një audiencë e mundshme prej 5.7 milionë subjekteve. Agjencia e të Ardhurave vlerëson se 3 milionë subjekte do të marrin fonde, mesatarisht për 3,700 EUR”. Për punën dhe luftën kundër varfërisë, dekreti parashikon një shpenzim prej 8 miliardë eurosh.

Shtylla e tretë e dispozitës parashikon “pothuajse 5 miliardë euro për shëndetësinë dhe sigurinë. Pjesa kryesore është për blerjen e vaksinave dhe ilaçeve (2.8 miliardë), më tej ka fonde për logjistikën. Ka një ndërhyrje për të krijuar një fond për prodhimin e vaksinave në Itali, një linjë veprimi për zhvillimin ekonomik”.

“Linja e katërt e veprimit është për njësitë e decentralizuara: ka transferime që synojnë t’i kompensojnë ato për humbjen e të ardhurave që kanë pësuar dhe në mbështetjen e transportit publik lokal”, kujton Franco. Linja e fundit e veprimit, përfundoi ai, ka të bëjë me fondet “të administruara drejtpërdrejt nga ministritë, në fushat e arsimit, kulturës, mbështetjes për zinxhirët e furnizimit bujqësor, forcave të policisë dhe për një sërë sektorësh me kriza të veçanta”.

Për sektorin e turizmit pritet një lehtësim prej rreth 1.7 miliardë eurosh: 700 milionë për turizmin malor (ashensorët e skive, instruktorët e skive, aktivitete tregtare, kasollet, qiratë e skive), 900 milionë për sezonalët (punëtorët sezonalë, TVSH-në, të vetëpunësuar në turizëm dhe llixha), 100 milionë për panairet. Për më tepër, do të jetë e destinuar për sektorin një pjesë e fondit prej 200 milionësh të destinuar për bizneset e ushqimit në qendrat historike dhe të specializuara në eventet private.