Vendosni fjalën kyçe....

Zbulimi i rrallë, gjenden në shpellat e Detin e Vdekur pergamenët biblikë antikë (Video)


Autoriteti i Antikiteteve të Izraelit ka njoftuar zbulimin e një serie të re fragmentesh antike të rrotullave biblike, të gjetura të ruajtura në mënyrë të përkryer në një shpellë në rezervatin natyror të Shkretëtirës Judeane.

Rrotullat origjinale të Detit të Vdekur u zbuluan mbi 70 vjet më parë dhe ky thesar i fundit po paralajmërohet si një zbulim ‘i mrekullueshëm dhe i rrallë’ nga autoriteti, i cili lëshoi ​​një video që jepte hollësi lidhur me operacionin për marrjen e artifakteve.

Puna në atë vend, e vendosur në shkretëtirën në jug të Jeruzalemit, ka filluar që nga viti 2017 dhe arkeologët u entuziazmuan kur zbuluan se kushtet brenda shpellave kishin ruajtur në mënyrë të përsosur rrotullat dhe dokumentet e tjera antike.

Artifaktet e zbuluara rishtazi përmbajnë rreshta të tekstit grek nga librat e Zekerias dhe Nahumit dhe datojnë në shekullin e dytë pas Krishtit. Ata besohet se i përkasin një grupi fragmentesh pergamene të gjetura në një vend të njohur si Shpella e Tmerrit, ku rreth 40 skelete njerëzore u zbuluan gjatë një gërmimi në vitin 1960.

Rrotullat origjinale të Detit të Vdekur janë një seri dorëshkrimesh antike të zbuluara në vitet 1940-1950 që besohet se datojnë nga shekulli i tretë para Krishtit dhe shekulli i parë pas Krishtit. Ato përfshijnë kopjet më të hershme të njohura të disa teksteve biblike.

Ato besohet se fillimisht u përkisnin rebelëve që ikën në shpella në fund të Revoltës së Bar Kokhba, një kryengritje e armatosur hebreje kundër Perandorisë Romake gjatë mbretërimit të Perandorit Hadrian, midis 132 dhe 136 pas Krishtit.