Vendosni fjalën kyçe....

SHBA-të etiketojnë Vietnamin dhe Zvicrën si “manipulues të monedhave”, Kina dhe India futen në listën e monitorimit


Departamenti i Thesarit i SHBA ka caktuar Vietnamin dhe Zvicrën si “manipulues të kursit monedhave”, ndërsa vendosi Kinën, Indinë dhe disa vende të tjera në “listën e saj të monitorimit”.

“Departamenti i Thesarit ka ndërmarrë një hap të fortë sot për të mbrojtur rritjen ekonomike dhe mundësinë për punëtorët dhe bizneset amerikane”, tha sekretari Steven Mnuchin në një deklaratë të Mërkurën, ndërsa zbuloi raportin e departamentit për “manipuluesit”.

Thesari do të ndjekë gjetjet e tij në lidhje me Vietnamin dhe Zvicrën për të punuar në drejtim të eliminimit të praktikave që krijojnë avantazhe të padrejta për konkurrentët e huaj.

Përcaktimi nxjerr në pah një sërë manovrash, të parashikuara në Aktin e Tregtisë dhe Konkurrencës Omnibus të vitit 1988, duke përfshirë thirrjet për bisedime dypalëshe midis SHBA-së dhe vendeve “manipuluese”, si dhe një ankesë në Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN).

Përcaktimet e “manipuluesit të monedhës” bazohen në tre kritere; një suficit tregtar me 20 miliardë dollarë plus me SH.B.A., teprica e llogarisë korente që tejkalon dy përqind të PBB-së dhe ndërhyrja në valutë tejkalon dy përqind e PBB-së.

Si Zvicra ashtu edhe Vietnami përmbushin kriteret, me këtë të fundit që mburret me një tepricë tregtare prej 57 miliardë dollarësh, gjë që ka shkaktuar akuza të përsëritura nga Uashingtoni se po nënvlerëson qëllimisht monedhën e saj. Zvicra, e cila u shtua në listën e monitorimit në janar, tashmë ka reaguar ndaj përcaktimit me Bankën Kombëtare Zvicerane duke premtuar të vazhdojë politikat e saj agresive monetare pa marrë parasysh presionin e SHBA dhe duke thënë se “nuk përfshin asnjë formë manipulimi me monedhën”.

Kina, e cila u etiketua si “manipuluese e monedhës” gushtin e kaluar mes luftës së ashpër tregtare me SHBA, mbetet në listën e monitorimit. Përcaktimi i Pekinit, i cili nuk u mbështet nga FMN, u tërhoq në fillim të këtij viti, ditë para se të arrinte një marrëveshje tregtare me Uashingtonin.

India, e cila ishte akuzuar më parë për “politika të diskutueshme të këmbimit valutor”, por ra nga lista vitin e kaluar, u vendos përsëri në të. Thesari i kërkoi New Delhi të “kufizojë ndërhyrjen në valutë” dhe të hapë më tej ekonominë për “investitorët e huaj”.