Vendosni fjalën kyçe....

Ish-shefi i Mossad: Gabim që ish-kreu i CIA-s e quan kriminale vrasjen e shkencëtarit iranian, edhe SHBA ka kryer veprime të tilla


Kritikat për vrasjen e një studiuesi të lartë ushtarak iranian të shprehura nga ish-kreu i CIA duket i gabuar duke marrë parasysh që shefi i tij Barack Obama urdhëroi vetë vrasje të shënjestruara, thotë ish-kreu i Mossad.

Mohsen Fakhrizadeh u qëllua javën e kaluar në atë që shumë, duke përfshirë zyrtarë të lartë iranianë, besojnë të jetë një operacion i fshehtë izraelit. Efraim Halevy, ish-shefi i shërbimit sekret izraelit Mossad foli për RT në emisionin Going Underground, për të diskutuar vrasjen e profilit të lartë, kritikat e lëvizjes që vijnë nga disa figura të larta të inteligjencës në SHBA. dhe cilat qëllime të mundshme mund të kenë qenë pas saj.

John Brennan, kreu i CIA-s nën Barack Obama, reagoi ndaj vrasjes me fjalë jashtëzakonisht të ashpra duke e quajtur atë një “akt kriminal”, “shumë i pamatur” dhe ndoshta një “akt i terrorizmit të sponsorizuar nga shtete” që do të ishte “një shkelje flagrante” të së drejtës ndërkombëtare ”.

“Kategorizimi nuk duket i mirë nga Brennan”, tha Halevy, duke marrë parasysh se “organizatat dhe agjencitë amerikane në të kaluarën kanë kryer veprime të ngjashme kur besonin se një individ po rrezikonte sigurinë kombëtare të vendit të tyre“.

Unë mendoj se përmendja e emrave nuk është një ide shumë e mirë në këtë lloj aktiviteti”.

Brennan ishte i vetmi zyrtar në administratën e Obamës që zyrtarisht pranoi për herë të parë se CIA po drejtonte programin mjaft të diskutueshëm të vrasjeve me dronë. Ai këmbëngul se vrasja e “drejtuesve dhe operativëve terroristë” është thelbësisht e ndryshme nga ajo që ndodhi me Fakhrizadeh.

Halevy vuri në dukje se Fakhrizadeh nuk ishte thjesht një shkencëtar, por edhe një oficer i rangut të lartë në IRGC, krahu i fuqishëm ushtarak i Iranit. Ai nuk pranoi të vlerësonte nëse shënjestrimi i tij ishte legjitim apo jo, duke thënë se gjykime të tilla nuk u përkasin zyrtarëve në pension. Ai gjithashtu vuri në dukje se si mjet politik vrasjet e tilla ishin shumë të kufizuara.

Atentatet e shënjestruara kanë vlerën e momentit dhe ato janë të rëndësishme si të tilla,” tha ai. “Por nëse jeni duke kërkuar një ndryshim strategjik si rezultat i një operacioni të tillë nuk do ta gjeni“.

RT gjithashtu foli për situatën me Sam Medhi Torabi, drejtor i Institutit të Studimeve Strategjike Risalat në Iran, i cili tha nëse Izraeli priste që Irani të sulmonte pas vrasjes së Fakhrizadeh dhe t’i nënshtrohej vetë hakmarrjes, personat e ngarkuar atje nuk e njohin me të vërtetë Iranin.

Vrasja “nuk do ta largojë Iranin nga qëllimi i tij strategjik“, tha ai.

Qëllimi strategjik i Iranit është të dëbojë Amerikanët nga Azia Perëndimore. Do të ndodhë, e vetmja çështje është se si do të ndodhë ”-siguroi ai.