Vendosni fjalën kyçe....

“Shell” duhet të paguajë 500 milionë dollarë për derdhjen e naftës në Nigeri


Gjykata e Lartë e Nigerisë ka refuzuar një aplikim nga Royal Dutch Shell që synonte të linte mënjanë një vendim të mëparshëm që urdhëroi kompaninë të paguante 467 milionë dollarë për dëmet e shkaktuara nga një derdhje e naftës gati pesë dekada më parë.

Gjykatësit mbështetën vendimin e mëparshëm, i cili vendosi që konglomerati i naftës duhet të paguajë dëmet për derdhjen e naftës në Ejama-Ebubu në Rivers State.

Sipas Bloomberg dhe raporteve të mediave lokale, paneli pesë anëtarësh tha se kërkesa e Shell për të shqyrtuar çështjen nuk u mor parasysh.

Çështja përqendrohet rreth një derdhje nafte që ndodhi në 1970 nga aktivitetet e prodhimit të naftës të Shell në deltën e Nigerisë.

Çështja u soll në gjyq në 2001 nga komuniteti Ejama-Ebubu, i cili ka akuzuar kompaninë se i bëri burimet e tyre të ujit të papërshtatshme për konsum njerëzor.

Në vitin 2010, një gjykatë nigeriane vendosi që kompania ishte përgjegjëse për derdhjen e naftës në komunitet, por Shell ende kundërshton përgjegjësinë e saj dhe thotë se ajo e ka pastruar zonën.