Vendosni fjalën kyçe....

Shkencëtarët thonë se kanë shpikur pajisjen që mund të shmangë drejtimin e rrufeve


Një ekip shkencëtarëve ndërkombëtarë ka zhvilluar një pajisje të thjeshtë, për të cilën thonë se ka forcën për të dobësuar rrufetë dhe për të zvogëluar në mënyrë dramatike rrezikun e zjarreve katastrofike që ndodhin natyrshëm.

Ekipi ndërkombëtar i studiuesve i udhëhequr nga Dr. Vladlen Shvedov pretendon se ka zhvilluar teknologjinë e ‘traktorit lazer’ të rrezeve, i cili mund të kontrollojë rrugën dhe drejtimin e rrufesë.

Studiuesit përdorën një rreze lazer që imiton procesin themelor që qëndron prapa goditjeve të rrufesë në botën e vërtetë, por në një mjedis laboratorik, ndërsa krijojnë një rrugë që drejton shkarkimet elektrike në zona specifike të synuara.

“Ne mund të imagjinojmë një të ardhme ku kjo teknologji mund të nxisë shkarkimin elektrik nga rrufeja që kalon, duke ndihmuar ta drejtojë atë drejt objektivave të sigurta dhe të zvogëlojë rrezikun e zjarreve katastrofike.” – tha Shvedov.

Shumë nga zjarret që shkatërruan Australinë dhe morën titujt kryesorë të mediave në fund të vitit 2019 dhe në fillim të vitit 2020 dyshohet se u shkaktuan nga goditjet e rrufesë.

Shkencëtarët përdorën një lazer çuditërisht të dobët, një mijë herë më pak se përpjekjet e mëparshme, për të arritur rezultatet e tyre të rrufeve të synuara.

Ekipi pretendon se rrezja më e dobët e lazerit do të thotë se, nëse teknologjia do të përhapet në botën reale, do të ishte më e lirë dhe më precize të prodhohej në shkallë të gjerë.

Sidoqoftë, kjo mund të nënkuptojë gjithashtu që çdo grupim kriminal që lulëzon në botë mund të jetë në gjendje të kontrollojë motin për qëllime të mbrapshta.

Sistemi funksionon duke bllokuar dhe ngrohur mikrocopëzat e grafenit në ajër duke përdorur një rreze lazer me intensitet të ulët, e cila krijon një rrugë të parezistueshme që rrufeja të ndjekë rrugën e rrezes së traktorit drejt një objektivi.